Rolada z kremem bez pieczenia, bardzo smaczna i szybka, a co najważniejsze zawsze się uda, gdyż nie trzeba piec biszkoptu. Biszkopty najlepiej jak są proste podłużne. Krem może być nawet taki gotowy do karpatki, ale ja robiłam sama, a owoce w środku takie jakie lubimy, ale bananów nie polecam, bo rolada wyjdzie za mdła.
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 80 gramów masła
- 70 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy 40 gramów
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka truskawek
- biszkopty podłużne
Wykonanie:
Przygotować kawałek papieru do pieczenia, musi być większy niż ułożone na nim biszkopty, ułożyć biszkopty jeden przy drugim 6 sztuk na 3, tak jak na zdjęciu. W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do budyniu dodać żółtka, mąkę i pozostałe mleko, wymieszać aby nie było grudek i wlać do gotującego mleka, mieszając gotować minutę, masa budyniowa łatwo się przypala. Gorącą masę wyłożyć na biszkopty, z brzegu gdzie są trzy biszkopty wzdłuż, na masie ułożyć truskawki i od razu pomagając sobie papierem zwinąć roladę, końce zawinąć pod spód. Roladę przełożyć na ściereczkę i jeszcze zawinąć ściereczką dokładnie dociskając i zostawić do wystudzenia. Zimną roladę odwinąć, udekorować po wierzchu truskawkami, listkami mięty, lub posypać cukrem pudrem, albo zrobić polewę czekoladową. Roladę przechowywać w lodówce, jest bardzo dobra, biszkopty pod wpływem ciepłego kremu zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz