Początek jesieni

19 sierpnia 2023

Makaron z cukinią i Fetą

 Makaron z cukinią i Fetą to pyszny, lekki, letni obiad, idealny na upalne dni, ale nie tylko. Doprawiony do smaku czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem z dodatkiem świeżych pomidorów zadowoli każde podniebienie, a przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut. Makaron smakuje najlepiej teraz gdy warzywa są świeże prosto z ogrodu.



Składniki:

  • 200 gramów makaronu kokardki
  • 1 cukinia 600 gramów
  • 1 cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sera Feta
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zostawić trochę wody od gotowania makaronu, przyda się do sosu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię, moja była żółta, umyć i pokroić w kostkę, jeśli cukinia ma grubą skórę lepiej ją obrać i wydrążyć miąższ razem z nasionami. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i cukinię, wszystko smażyć mieszając, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wolno dusić. Gdy cukinia lekko zmięknie dodać pokruszony ser Feta, trochę zostawić do posypania po wierzchu, mleko i chwilę dusić. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać, dolać trochę wody z gotowania makaronu. Gotowy makaron wyłożyć na talerze, posypać po wierzchu pokruszoną Fetą i udekorować listkami świeżej bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz