Makaron z cukinią i Fetą to pyszny, lekki, letni obiad, idealny na upalne dni, ale nie tylko. Doprawiony do smaku czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem z dodatkiem świeżych pomidorów zadowoli każde podniebienie, a przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut. Makaron smakuje najlepiej teraz gdy warzywa są świeże prosto z ogrodu.
Składniki:
- 200 gramów makaronu kokardki
- 1 cukinia 600 gramów
- 1 cebula
- 2 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania sera Feta
- sól
- pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zostawić trochę wody od gotowania makaronu, przyda się do sosu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię, moja była żółta, umyć i pokroić w kostkę, jeśli cukinia ma grubą skórę lepiej ją obrać i wydrążyć miąższ razem z nasionami. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i cukinię, wszystko smażyć mieszając, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wolno dusić. Gdy cukinia lekko zmięknie dodać pokruszony ser Feta, trochę zostawić do posypania po wierzchu, mleko i chwilę dusić. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać, dolać trochę wody z gotowania makaronu. Gotowy makaron wyłożyć na talerze, posypać po wierzchu pokruszoną Fetą i udekorować listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz