Początek jesieni

16 sierpnia 2023

Ketchup z cukinii

 Ketchup z cukinii jest bardzo smaczny, dużo  zdrowszy i tańszy niż ten kupiony, a prosty do zrobienia. Używam go do pizzy, zapiekanek, a nawet jako sos do gołąbków czy pulpetów. Jest lekko pikantny, pachnący ziołami, nie za sodki, moja rodzina go uwielbia. Przygotowanie ketchupu jest banalnie proste, a zawsze się udaje. Można doprawić go według własnego smaku, dodając więcej ostrej papryki. 



Składniki:

  • 2,5 kg obranej cukinii
  • 700 gramów papryki czerwonej
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 500 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka płaska curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Wykonanie:

Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, zważyć i dodać 1,5 łyżki soli, wymieszać i zostawić na dwie godziny. Paprykę umyć, wydrążyć środki z nasionami, pokroić w paski, dodać 1,5 łyżki soli i zostawić na dwie godziny, aby warzywa puściły sok. Następnie ugotować w oddzielnych garnkach, jak warzywa miękkie odlać je i odsączyć na sitku. Do cukinii i papryki dodać zioła i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Ketchup jest gęsty i pryska, dlatego trzeba cały czas mieszać. Gotowy ketchup nakładać do umytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania słoików 20 minut. Z porcji tej wyszło 15 słoików o pojemności 180 ml.

2 komentarze:

  1. Czy keczup się zakonserwuje gdy dodamy polowe mniej cukru? Czy można zastąpić cukier miodem? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam zmniejszać ilość cukru, można dodać miodu, ketchup jest bez cebuli i pasteryzowany, tak że powinien się udać, pozdrawiam!

      Usuń