Ketchup z cukinii jest bardzo smaczny, dużo zdrowszy i tańszy niż ten kupiony, a prosty do zrobienia. Używam go do pizzy, zapiekanek, a nawet jako sos do gołąbków czy pulpetów. Jest lekko pikantny, pachnący ziołami, nie za sodki, moja rodzina go uwielbia. Przygotowanie ketchupu jest banalnie proste, a zawsze się udaje. Można doprawić go według własnego smaku, dodając więcej ostrej papryki.
Składniki:
- 2,5 kg obranej cukinii
- 700 gramów papryki czerwonej
- 3 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 500 gramów koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżka płaska curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, zważyć i dodać 1,5 łyżki soli, wymieszać i zostawić na dwie godziny. Paprykę umyć, wydrążyć środki z nasionami, pokroić w paski, dodać 1,5 łyżki soli i zostawić na dwie godziny, aby warzywa puściły sok. Następnie ugotować w oddzielnych garnkach, jak warzywa miękkie odlać je i odsączyć na sitku. Do cukinii i papryki dodać zioła i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Ketchup jest gęsty i pryska, dlatego trzeba cały czas mieszać. Gotowy ketchup nakładać do umytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania słoików 20 minut. Z porcji tej wyszło 15 słoików o pojemności 180 ml.
Czy keczup się zakonserwuje gdy dodamy polowe mniej cukru? Czy można zastąpić cukier miodem? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam zmniejszać ilość cukru, można dodać miodu, ketchup jest bez cebuli i pasteryzowany, tak że powinien się udać, pozdrawiam!
Usuń