Cukinia duszona z kiełbasą to pomysł na szybki i pyszny obiad, lub ciepłą kolację. Teraz w lecie jest najlepsza pora na przygotowanie tego dania, cukinia jest najsmaczniejsza, świeża i delikatna. Można zrobić więcej, tak samo smakuje na drugi dzień. Najlepiej jak dodamy dwie cukinie zieloną i żółtą Wystarczy podać ją samą z dodatkiem pieczywa, ale też z ryżem. Zachęcam do przygotowania cukinii duszonej z kiełbasą, trochę inaczej smakuje jak leczo.
Składniki:
- 2 cukinie (żółta i zielona)
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 300-400 gramów dobrej kiełbasy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć, jeśli młoda nie obierać ze skórki, tylko przekroić na pół i wybrać nasiona, a resztę pokroić w kostkę. Cukinia powinna być żółta i zielona, nie wpływa to na smak potrawy, lecz na jej wygląd. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę lekko ją zeszklić, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę, wszystko przesmażyć. Dodać startą marchewkę i pokrojoną cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, chwilę dusić, aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać ketchup i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz