30 sierpnia 2023

Ocet jabłkowy na miodzie

 Domowy ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a dodatek miodu zamiast cukru wzbogaca go jeszcze o wiele cennych dla zdrowia składników. Na ocet można wykorzystać jabłka, ale też obierki, gniazda nasienne, które zostają nam z przygotowywania musu do szarlotki. Ważne, aby jabłka były ekologiczne najlepiej z własnego ogrodu, mogą być spady, ale odrzucamy wszystkie nadpsute części. Zrobienie octu nie wymaga dużego wysiłku, a jest pyszny i bardzo zdrowy. Tym razem ocet zrobiłam prawie z samych, oczywiście nie obranych jabłek, ale to dopiero pierwsza porcja.



Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 3 litry wody
  • 150 ml miodu 
  • duży słój

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki razem ze skórką, gniazdami nasiennymi, odrzucając tylko nadpsute części. Wodę zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej, dodać do niej miód, ja dodałam wielokwiatowy od znajomego, który ma tylko kilka uli, wymieszać do rozpuszczenia miodu. Moje jabłka były dosyć słodkie, ale jeśli są kwaśne trzeba dodać więcej miodu, lub dosłodzić cukrem. Duży słój umyć, wyparzyć i napełnić go jabłkami, potrząsać, aby jabłka dobrze się ułożyły. Jabłka zalać wodą z miodem, ile się zmieści, przykryć gazą i zamknąć gumką. Można w litrze wody rozpuścić miód, zalać jabłka i uzupełnić wodą pozostałą, trudno określić dokładną ilość wody, musi ona po prostu przykryć jabłka. Ocet trzeba codziennie, a nawet dwa razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, jabłka unoszą się do góry, tworzy się piana, czyli zaczyna fermentacja, a na dole słoja oddziela się płyn. Gdy zakończy się ,,burzliwa fermentacja", jabłka przestaną wychodzić ze słoja, należy wynieść ocet w chłodne miejsce, ale nie zimne, u mnie było akurat 28 stopni w domu, więc za gorąco, na jakieś 3-4 tygodnie. Należy sprawdzać co jakiś czas, na powierzchni wytworzy się galaretowata masa, jest to matka drożdżowa, nie mylić z pleśnią, która też może powstać, ale wtedy ocet nie nadaje się do użytku.  Ocet przecedzić najlepiej przez gazę złożoną na kilka razy, przelać do słoja razem z matką drożdżową, przykryć gazą, założyć gumkę i niech pracuje jeszcze 5-6 tygodni. Ocet jabłkowy przelać do butelek zakręcić i zostawić w chłodnym miejscu. Ocet jabłkowy jest pyszny i zdrowy, zawsze się przydaje.


28 sierpnia 2023

Suszone pomidory w oleju

 Domowe suszone pomidory w oleju, z dodatkiem czosnku, ziół prowansalskich to pyszny dodatek do sałatek, ale też do wielu dań. Możemy znaleźć je w każdym sklepie, ale nie dorównują one smakiem tym zrobionym sobie. Przepis nie jest trudny, ale zrobienie pomidorów wymaga trochę czasu. Pomidory powinny być twarde, mięsiste, moim zdaniem najlepsze odmiany Lima. Suszyć możemy je w piekarniku, lub w suszarce do owoców.



Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka czubata soli kamiennej do przetworów
  • 2 łyżki octu 10%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki czubate ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano



Wykonanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Z każdego pomidora odkroić piętkę i przekroić go na pół, a następnie łyżeczką wydrążyć nasiona razem z sokiem, dzięki temu pomidory szybciej się wysuszą. Większe połówki przekroić jeszcze na pół, a mniejsze zostawić. Formy wyłożyć papierem do pieczenia, użyłam foremek jednorazowych, ułożyć pomidory dosyć ciasno skórką do dołu i  posypać je po wierzchu solą. Pomidory suszyłam w piekarniku jednocześnie na dwóch blachach na najniższych poziomach, ale przekładałam foremki po godzinie suszenia z dołu na górę, a z góry na dół. Suszyłam w temperaturze 80 stopni z termoobiegiem, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, w sumie trzy godziny. Pomidory można suszyć w suszarce do owoców.  Ususzone pomidory są miękkie, nie kruszą się, ale nie może po ściśnięciu wyciekać sok. Suszone pomidory przekładamy do miski, dodajemy zioła, ocet i wszystko mieszamy. Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków pokrojonego ząbka czosnku, dodać pomidory, nie za dużo, ponieważ gdy wlejemy olej pomidory trochę zwiększą swą objętość. Olej podgrzać do 100 stopni, nie zagotować lepiej użyć termometru, zalać pomidory tak aby były przykryte i szybko zakręcić słoiki, a następnie odwrócić je do góry dnem. Należy robić wszystko ostrożnie, aby się nie poparzyć.


19 sierpnia 2023

Makaron z cukinią i Fetą

 Makaron z cukinią i Fetą to pyszny, lekki, letni obiad, idealny na upalne dni, ale nie tylko. Doprawiony do smaku czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem z dodatkiem świeżych pomidorów zadowoli każde podniebienie, a przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut. Makaron smakuje najlepiej teraz gdy warzywa są świeże prosto z ogrodu.



Składniki:

  • 200 gramów makaronu kokardki
  • 1 cukinia 600 gramów
  • 1 cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sera Feta
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zostawić trochę wody od gotowania makaronu, przyda się do sosu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię, moja była żółta, umyć i pokroić w kostkę, jeśli cukinia ma grubą skórę lepiej ją obrać i wydrążyć miąższ razem z nasionami. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i cukinię, wszystko smażyć mieszając, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wolno dusić. Gdy cukinia lekko zmięknie dodać pokruszony ser Feta, trochę zostawić do posypania po wierzchu, mleko i chwilę dusić. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do sosu włożyć ugotowany makaron, wymieszać, dolać trochę wody z gotowania makaronu. Gotowy makaron wyłożyć na talerze, posypać po wierzchu pokruszoną Fetą i udekorować listkami świeżej bazylii.


16 sierpnia 2023

Ketchup z cukinii

 Ketchup z cukinii jest bardzo smaczny, dużo  zdrowszy i tańszy niż ten kupiony, a prosty do zrobienia. Używam go do pizzy, zapiekanek, a nawet jako sos do gołąbków czy pulpetów. Jest lekko pikantny, pachnący ziołami, nie za sodki, moja rodzina go uwielbia. Przygotowanie ketchupu jest banalnie proste, a zawsze się udaje. Można doprawić go według własnego smaku, dodając więcej ostrej papryki. 



Składniki:

  • 2,5 kg obranej cukinii
  • 700 gramów papryki czerwonej
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 500 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka płaska curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Wykonanie:

Cukinię obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, zważyć i dodać 1,5 łyżki soli, wymieszać i zostawić na dwie godziny. Paprykę umyć, wydrążyć środki z nasionami, pokroić w paski, dodać 1,5 łyżki soli i zostawić na dwie godziny, aby warzywa puściły sok. Następnie ugotować w oddzielnych garnkach, jak warzywa miękkie odlać je i odsączyć na sitku. Do cukinii i papryki dodać zioła i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Ketchup jest gęsty i pryska, dlatego trzeba cały czas mieszać. Gotowy ketchup nakładać do umytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania słoików 20 minut. Z porcji tej wyszło 15 słoików o pojemności 180 ml.

15 sierpnia 2023

Rogale drożdżowe z marmoladą

 Rogale drożdżowe nadziewane marmoladą, mięciutkie, posypane kruszonką, są idealne na słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdzą się też dla dorosłych jako dodatek do kawy, czy herbaty.  Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast, wymaga trochę pracy, ale możemy sobie ułatwić pracę wykorzystując mikser planetarny. Nadzienie może być różne, mus jabłkowy, ser, a nawet budyń.



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 170 ml mleka
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • marmolada, lub gęsty dżem
  • 1 jajko do posmarowania rogali

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, tak aby było lekko ciepłe. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka, wszystko wymieszać łyżką  i zostawić, aby drożdże wyrosły. Do żółtek dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać przez sitko. Do żółtek dodać mleko, wyrośnięte drożdże i szklankę  mąki, wyrabiać dłonią,  dosypać znowu mąkę aż wszystko ładnie się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące i dodać do ciasta, wszystko wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od ręki. Nie trwa to długo, ciasto dosyć szybko się łączy. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić aby podwoiło swą objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i chwilę jeszcze je wyrobić, a następnie podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w koło, które pokroić na osiem części, na każdy trójkąt przy brzegu położyć trochę marmolady i zwinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować je po wierzchu rozmąconym jajkiem. Składniki kruszonki wymieszać dłonią, masło musi być miękkie, wtedy kruszonka szybciej się zlepi i posypać po wierzchu rogaliki. Zostawić jeszcze na kila minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec rogaliki 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Zamiast kruszonki można polać je lukrem.


10 sierpnia 2023

Słodko-kwaśny sos z cukinii

 Sos z cukinii i papryki słodko-kwaśny doskonale smakuje i na ciepło i na zimno. Nadaje się zarówno do mięsa, potraw z grilla, jak i jako dodatek do makaronu czy ryżu. Sos z cukinii warto przygotować teraz gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Mając przygotowane słoiki możemy w ekspresowym tempie przygotować pyszny obiad.



Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 800 gramów cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Cukinię umyć, jeśli są nasiona duże to wydrążyć, a resztę pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Paprykę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć na miskę,  wsypać sól kamienną, wymieszać i zostawić na 8 godzin, najlepiej na noc. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do garnka i ugotować, a następnie zmiksować na gładką masę. Ocet zagotować razem z cukrem. Do dużego garnka włożyć odcedzone warzywa, ocet z cukrem i wolno gotować 15 minut. Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, zagotować i dusić na małym grzaniu 10 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania wody 25 minut.

8 sierpnia 2023

Cukinia duszona z kiełbasą

 Cukinia duszona z kiełbasą to pomysł na szybki i pyszny obiad, lub ciepłą kolację. Teraz w lecie jest najlepsza pora na przygotowanie tego dania, cukinia jest najsmaczniejsza, świeża i delikatna. Można zrobić więcej, tak samo smakuje na drugi dzień. Najlepiej jak dodamy dwie cukinie zieloną i żółtą Wystarczy podać ją samą z dodatkiem pieczywa, ale też z ryżem. Zachęcam do przygotowania cukinii duszonej z kiełbasą, trochę inaczej smakuje jak leczo.



Składniki:

  • 2 cukinie (żółta i zielona)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 300-400 gramów dobrej kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka oleju


Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć, jeśli młoda nie obierać ze skórki, tylko przekroić na pół i wybrać nasiona, a resztę pokroić w kostkę. Cukinia powinna być żółta i zielona, nie wpływa to na smak potrawy, lecz na jej wygląd. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę lekko ją zeszklić, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę, wszystko przesmażyć.  Dodać startą marchewkę i pokrojoną cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, chwilę dusić, aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać ketchup i wymieszać.

3 sierpnia 2023

Zupa jarzynowa czysta

 Zupa jarzynowa to pyszna, lekka zupa, która najlepiej smakuje w lato, kiedy są świeże wszystkie warzywa. Przygotowałam ją na wywarze z kości wieprzowych, ale można zrobić ją na mięsie drobiowym, lub bez mięsa, dodając łyżkę masła. Warzywa mogą być różne, im więcej tym zupa jest bardziej aromatyczna. Wykorzystałam warzywa z ogródka, świeże i zdrowe.



Składniki:

  • 300-400 gramów kości wieprzowych
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 3-4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 kalarepki
  • 1 pomidor
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • zielony liść pora i selera
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować, następnie zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować około pół godziny, zależy to od mięsa. Warzywa seler, por, pietruszkę i marchewkę obrać, umyć, dodać do zupy, marchewkę można zostawić w całości, lub pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Kalarepki obrać, umyć i pokroić w kostkę, jeśli są duże wystarczy jedna. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać pokrojoną kalarepkę, fasolkę i kalafior. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodany do zupy podniesie jej smak. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamiast fasolki szparagowej można dodać zielonego groszku. Zupa jarzynowa czysta jest bardzo delikatna, lekkostrawna i pyszna.

1 sierpnia 2023

Rolada z biszkoptów bez pieczenia

 Rolada z kremem bez pieczenia, bardzo smaczna i szybka, a co najważniejsze zawsze się uda, gdyż nie trzeba piec biszkoptu. Biszkopty najlepiej jak są proste podłużne. Krem może być nawet taki gotowy do karpatki, ale ja robiłam sama, a owoce w środku takie jakie lubimy, ale bananów nie polecam, bo rolada wyjdzie za mdła.



Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 80 gramów masła
  • 70 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy 40 gramów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka truskawek
  • biszkopty podłużne 



Wykonanie:

Przygotować kawałek papieru do pieczenia, musi być większy niż ułożone na nim biszkopty, ułożyć biszkopty jeden przy drugim 6 sztuk na 3, tak jak na zdjęciu. W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do budyniu dodać żółtka, mąkę i pozostałe mleko, wymieszać aby nie było grudek i wlać do gotującego mleka, mieszając gotować minutę, masa budyniowa łatwo się przypala. Gorącą masę wyłożyć na biszkopty, z brzegu gdzie są trzy biszkopty wzdłuż, na masie ułożyć truskawki i od razu pomagając sobie papierem zwinąć roladę, końce zawinąć pod spód. Roladę przełożyć na ściereczkę i jeszcze zawinąć ściereczką dokładnie dociskając i zostawić do wystudzenia. Zimną roladę odwinąć, udekorować po wierzchu truskawkami, listkami mięty, lub posypać cukrem pudrem, albo zrobić polewę czekoladową. Roladę przechowywać w lodówce, jest bardzo dobra, biszkopty pod wpływem ciepłego kremu zmiękną.