Sałatka z ogórków z dodatkiem natki pietruszki z przepisu mojej mamy, taka w słoikach na zimę jest pyszna, nie za kwaśna, robię ją od wielu lat. Można wykorzystać w niej duże ogórki, które nie nadają się na konserwowe, czy kiszone. Sałatka idealna jako dodatek do mięsa, a także sprawdza się na kanapki. Przepis nie jest trudny, wymaga jedynie trochę czasu, ale można rozłożyć przygotowanie sałatki na dwa dni.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 4 cebule
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 marchewka
- 1 duża łyżka soli
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki olej
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, duże obrać, a mniejsze zostawić ze skórką. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki, zalać wrzącą wodą i zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić. Cebulę pokroić w półksiężyce. Ogórki obrane i te ze skórką pokroić w plasterki, ale trochę grubsze niż na mizerię. Wszystkie warzywa włożyć do miski, posypać solą kamienną, wymieszać i zostawić na kilka godzin, lub nawet na całą noc, aby puściły sok. Ogórki razem z warzywami odcedzić z soku na sitku, ale nie odciskać. Składniki zalewy czyli ocet, cukier i olej zagotować, wlać zalewę do sałatki, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć je i wyparzyć. Sałatkę upychać w słoikach, aby pozbyć się powietrza, zakręcić nakrętki. Słoiki pasteryzować 15 minut od zagotowania. Przepis jest na cztery słoiki półlitrowe, jeśli mamy mniejsze słoiki, sałatki wyjdzie więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz