Sałatka z kozim serem, pyszna i lekka przekąska, lub zdrowy posiłek do pracy. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Bazą sałatki jest mix sałat, do tego pomidor, ser kozi, a także przyprawa sumak, która dodaje jej lekko kwaśnego smaku. Taką sałatkę chętnie zjemy w upalne dni, jest lekka, ale zaspokoi głód.
Składniki:
- mix sałat: rukola, szpinak, sałata
- 1 cebula szalotka
- 100 gramów koziego sera w roladce
- 1-2 pomidory
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
- sumak
Wykonanie:
Sałatę umyć i dokładnie odsączyć, najlepiej na wirówce do sałaty. Cebulkę szalotkę pokroić na cienkie plastry i posypać szczyptą soli i cukru, zostawić na chwilę, wtedy zmięknie i zrobi się szklista. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na wierzch dodać umytego i pokrojonego pomidora i cebulę. Roladkę z sera koziego pokroić w plastry, lub w cząstki i ułożyć na sałatce. Całość posypać sumakiem, jeśli nie mamy tej przyprawy, należy do sosu dodać więcej soku z cytryny. Sumak nada sałatce charakteru i koloru. Sezam uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszać, aż nabierze lekko złotego koloru, a następnie posypać sałatkę. Przygotować sos: do małej miseczki wlać oliwę dobrej jakości, delikatną i dodać sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu, wszystko wymieszać, będzie to typowy winegret, którym polać po wierzchu całą sałatkę. Zostawić jeszcze na kilka minut w chłodnym miejscu, aby składniki się przegryzły, a smaki połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz