Bób jest bardzo smaczny i zdrowy, taki tylko ugotowany, z dodatkiem soli, ale można wykorzystać go także jako dodatek do makaronu, czy sałatki. Pyszna też jest pasta z bobu, bardzo sycąca i zdrowa, pełna białka i błonnika. Moja pasta jest z dodatkiem boczku, można zastąpić go suszonymi pomidorami. Pasta jest lekko pikantna, wyśmienita ze świeżym pieczywem, coś innego i bardzo prostego do zrobienia.
Składniki:
- 400 gramów świeżego bobu
- 3-4 cienkie plasterki wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub świeżej mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bób ugotować, jak jest miękki zostawić, aby lekko przestygł i obrać nasiona z łupin. Boczek wędzony pokroić w bardzo drobną kostkę i przesmażyć na patelni na małym grzaniu, aby się wytopił i lekko zrumienił. Do nasion bobu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i wszystko zmiksować na gładką masę blenderem. Można bób utrzeć widelcem, ale wtedy pasta nie będzie gładka. Do pasty dodać boczek razem z tłuszczem, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Zamiast boczku można dodać suszone pomidory, należy je pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju od pomidorów. Można także do pasty dodać miętę do smaku, lub ulubione zioła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz