Cukinia z tego przepisu smakuje jak ananas, jest delikatna, słodka z nutą cytryny, idealna jako dodatek do deserów, ciast, a nawet do sałatek. Nawet zwykły budyń zmieni się w wykwintny deser jeśli dodamy na wierzch taką cukinię. Większość składników mamy w domu, warto jednak kupić aromat ananasowy, nie jest on konieczny, ale doda aromatu naszej cukinii.
Składniki:
- 3 kg obranej i wydrążonej z nasion cukinii
- 1 kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 szklanek wody (1,5 l)
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka czubata kwasku cytrynowego
- aromat ananasowy
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona razem z miękkim miąższem, a następnie pokroić w kostkę. W większym garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym. Cytryny umyć dokładnie i wycisnąć sok, który dodać do wody z kwaskiem cytrynowym. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną cukinię, przykryć i zostawić najlepiej na noc. Rano cukinię odcedzić. Do wywaru z cukinii dodać cukier, cukier waniliowy aromat ananasowy, lub łyżeczkę aromatu cytrynowego i zagotować. Do wrzącego syropu wrzucić cukinię i zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 7 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Cukinię gorącą nakładać do słoików i zalać syropem. Słoiki wstawić od razu do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą, ponieważ słoiki są gorące i pasteryzować od zagotowania 5 minut. Jeśli pasteryzujemy zimne słoiki to zalewamy je zimną wodą.
Witam, czy można zmniejszyć ilość cukru do 0,5 kg
OdpowiedzUsuńRaczej nie, cukier tu konserwuje, tak że nie chodzi tylko o smak.
UsuńGdzie kupie aromat ananasowy?
OdpowiedzUsuńNa Allegro jest.
UsuńIle dodać aromatu ananasowego?
OdpowiedzUsuńNie za dużo, pół łyżeczki małej.
UsuńA można dać sok z ananasa z puszki np.
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam, ale może spróbuję.
UsuńPrzypomniały mi się czasy PRL....mama kolezanki robilas ananasy do sloika z dyni. Byla rewelacyjne. Inna rzecz, że nikt wówczas nie znał smaku ananasa:)
OdpowiedzUsuńCzasy zmuszały do kreatywności.