Puszyste, mięciutkie bułeczki pełne jagód, nazywane jagodziankami, pyszne, robię je zawsze w sezonie letnim. Jagody zbieramy sami, jest to swego rodzaju frajda, wspólne spędzenie czasu, na świeżym powietrzu. Bułki są z ciasta drożdżowego, do którego mam słabość, wymaga trochę pracy, ale jest najzdrowsze i najlżejsze z ciast. Domowe jagodzianki są pyszne, mięciutkie, tak samo dobre na drugi dzień, warto je zrobić chociaż raz. Tym razem zrobiłam je w mikserze planetarnym.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 60 gramów masła
- 50 gramów drożdży świeżych
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jagody przebrać, umyć i dokładnie odsączyć. Mąkę przesiać przez sitko, a mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i 1-2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i zostawić, aby podrosły. Do miski miksera dodać żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, mleko i połowę mąki, mieszać minutę i dodać pozostałą mąkę. Gdy ciasto się połączy, rozpuścić masło, nie może być gorące, tylko letnie i dodać do ciasta, włączyć mikser i wszystko wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, nie trwa to długo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby podwoiło swą objętość. Odsączone jagody połączyć z cukrem i z mąką ziemniaczaną. Ręce zwilżyć odrobiną oleju, brać kawałek ciasta, formować placuszek, na środek dodać łyżkę jagód i zlepić bułeczkę, kłaść zlepieniem na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki z jagodami przykryć ściereczką i zostawić, aby jeszcze wyrosły. Jajko rozbić widelcem i posmarować pędzelkiem wyrośnięte bułeczki, można każdą po wierzchu posypać jeszcze cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, grzanie góra-dół i piec bułeczki 20 minut, do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło 16 jagodzianek.
Bułki pyszne
OdpowiedzUsuńBędą napewno pychta
OdpowiedzUsuń