Babka z majonezem jest bardzo delikatna, puszysta, wilgotna i lekka jak chmurka. Oczywiście majonez nie jest wyczuwalny, a babka zaskoczy smakiem, jest pyszna. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a ciasto udaje się za każdym razem. Taka babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, ale też na zwykły dzień jako słodki dodatek do herbaty czy kawy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 140 ml majonezu
Wykonanie:
Szklanka do mierzenia produktów o pojemności 250 ml. Do miski dodać całe jajka i ubijać je mikserem dosypując po trochu cukier i cukier waniliowy, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna zbieleje i będzie puszysta. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce do masy jajecznej, na przemian z majonezem. Majonezu użyłam zrobionego własnoręcznie, jest on bardzo gęsty, ale można użyć takiego ze sklepu, który najczęściej używamy. Formę do babki o średnicy 22 cm. wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja grzania góra-dół. Ciasto przelać do formy babkowej i wstawić do piekarnika. Piec 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suche, jeśli tak zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Gotową babkę wyjąć z formy, można posypać ją cukrem pudrem, lub zrobić lukier, czy polewę czekoladową. Moja babka pięknie wyrosła, podałam ją samą, bez cukru, była, a zapach w kuchni zwabił domowników, na długo nie starczyła, była przepyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz