Początek jesieni

27 lipca 2023

Cannelloni z mięsem mielonym

  Grube rurki Cannelloni faszerowane doprawionym na ostro mięsem mielonym, polane gęstym sosem pomidorowym i posypane serem, pieczone w piekarniku zadowoli każde podniebienie. Danie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można też nadziać je szpinakiem, a sos zrobić beszamelowy. Makaron gości w każdym domu, może nie w takiej formie, ale warto go spróbować.


Składniki:

  • 1/2 opakowania Cannellonii
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 100 gramów startego sera mozzarelli lub żółtego


Sos:

  • 1 puszka pomidorów całych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru


Wykonanie:

Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zioła prowansalskie, jajko, cebulę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę, wszystko wyrobić tak jak na kotlety mielone. Rurki canelloni można najpierw wrzucić na wrzącą wodę i 1-2 minuty pogotować, lub nadziewać takie surowe przygotowanym farszem. Do nadziewania makaronu można wykorzystać rękaw cukierniczy z największym otworem, ale łyżeczką też się dobrze nadziewa. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju, aby zmiękła. Pomidory zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, ziołami i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Przygotować naczynie do zapiekania, na dno wylać trzy łyżki sosu i układać nadziane cannelloni jedno przy drugim, ale nie upychając, gdyż w czasie pieczenia trochę urośnie, mogą być dwie warstwy jeśli się nie zmieszczą. Wszystko zalać sosem, tak aby sos pokrył cały makaron, przykryć naczynie folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180  stopni góra-dół wstawić cannelloni i piec 35 minut. Zdjąć folię i posypać startym serem i wstawić jeszcze na 10-15 minut. Cannelloni podawać od razu polane po wierzchu sosem.

22 lipca 2023

Cukinia jak ananas w słoikach

 Cukinia z tego przepisu smakuje jak ananas, jest delikatna, słodka z nutą cytryny, idealna jako dodatek do deserów, ciast, a nawet do sałatek. Nawet zwykły budyń zmieni się w wykwintny deser jeśli dodamy na wierzch taką cukinię. Większość składników mamy w domu, warto jednak kupić aromat ananasowy, nie jest on konieczny, ale doda aromatu naszej cukinii.



Składniki:

  • 3 kg obranej i wydrążonej z nasion cukinii
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 szklanek wody (1,5 l)
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka czubata kwasku cytrynowego
  • aromat ananasowy 

Wykonanie:

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona razem z miękkim miąższem, a następnie pokroić w kostkę. W większym garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym. Cytryny umyć dokładnie i wycisnąć sok, który dodać do wody z kwaskiem cytrynowym. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną cukinię, przykryć i zostawić najlepiej na noc. Rano cukinię odcedzić. Do wywaru z cukinii dodać cukier, cukier waniliowy aromat ananasowy, lub łyżeczkę aromatu cytrynowego i zagotować. Do wrzącego syropu wrzucić cukinię i zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 7 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Cukinię gorącą nakładać do słoików i zalać syropem. Słoiki wstawić od razu do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą, ponieważ słoiki są gorące i pasteryzować od zagotowania 5 minut. Jeśli pasteryzujemy zimne słoiki to zalewamy je zimną wodą.

19 lipca 2023

Cukinia z mięsem na parze

 Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku, ale też i bardzo zdrowym. Dziś zapraszam na lekkostrawną wersję cukinii faszerowaną mięsem mielonym i gotowaną na parze. Cukinia przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna, soczysta, delikatna, idealnie wkomponuje się w dietę lekkostrawną. Dodatek mięsa doprawionego pieprzem i solą, nadaje charakteru potrawie i sprawia że danie jest wyraziste w smaku. Cukinia faszerowana może stanowić samodzielne danie obiadowe, lub dodatek do ziemniaków.


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczyptę majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 bułki czerstwej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz


Do polania cukinii:

  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka zielonej natki pietruszki


Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i łyżką wybrać miękki środek z nasionami. Każdą połowę cukinii podzielić na dwie części i lekko posypać solą. Bułką czerstwą namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać bułkę, startą na tarce marchewkę, jajko, zieloną natkę pietruszki, przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko wyrobić jak na kotlety mielone. Połówki cukinii napełnić mięsem mielonym. Przygotować garnek do gotowania na parze z trzech części i do pierwszej wlać wodę i zagotować. Pozostałe dwa garnki z sitkiem lekko posmarować olejem, ułożyć cukinię z mięsem po dwie w każdym garnku. Gdy woda zacznie się gotować postawić garnki z cukinią jeden na drugim, przykryć i gotować 25 minut w zależności od wielkości cukinii. W naczyniu wymieszać mąkę z gęstą śmietaną i natką pietruszki, dodać szczyptę soli i pieprzu i polać po wierzchu cukinię, przykryć i jeszcze gotować na parze około 10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości cukinii, moja była młoda i średniej wielkości, jeśli cukinia jest duża, trzeba ją parować trochę dłużej. Jeśli jesteśmy na diecie lekkostrawnej możemy pominąć polanie cukinii śmietaną, taka bez niczego jest też bardzo smaczna.

16 lipca 2023

Twarożek z miętą

 Mięta rośnie u mnie w ogrodzie i taką świeżą bardzo często wykorzystuję do różnych potraw. Twarożek z dodatkiem mięty to pyszny dodatek do kanapek, ale też idealnie nadaje się jako farsz do  naleśników. Mięty dodajemy tyle, ile chcemy, ja lubię czuć jej smak więc jest jej sporo. Nie muszę nikogo przekonywać o wartości zdrowotnej twarogu, powinno się go jeść jak najwięcej, dlatego warto spróbować go z różnymi dodatkami, nie tylko klasycznie ze szczypiorkiem.



Składniki:

  • 250 gramów półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 1 garść listków mięty
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Twaróg utrzeć widelcem z dodatkiem śmietany, lub z jogurtem, można też użyć twarogu chudego, lub tłustego, ja wolę twaróg półtłusty, nie jest taki suchy jak chudy. Można też ser przetrzeć przez praskę, aby był gładki. Świeże listki mięty, najlepiej małe, są delikatniejsze, umyć i osuszyć, a następnie drobno pokroić. Twarożek doprawić do smaku cukrem, dodać miętę i wszystko wymieszać. Można zrobić też wersję twarogu z miętą na słono, zamiast cukru dodać sól i szczyptę pieprzu. Taki twarożek pysznie smakuje z kromką świeżego chleba.

13 lipca 2023

Sałatka z ogórków z natką pietruszki

 Sałatka z ogórków z dodatkiem natki pietruszki z przepisu mojej mamy, taka w słoikach na zimę jest pyszna, nie za kwaśna, robię ją od wielu lat. Można wykorzystać w niej duże ogórki,  które nie nadają się na konserwowe, czy kiszone. Sałatka idealna jako dodatek do mięsa, a także sprawdza się na kanapki. Przepis nie jest trudny, wymaga jedynie trochę czasu, ale można rozłożyć przygotowanie sałatki na dwa dni.  


Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 4 cebule
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 duża łyżka soli

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki olej

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć, duże obrać, a mniejsze zostawić ze skórką. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki, zalać wrzącą wodą i zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić. Cebulę pokroić w półksiężyce. Ogórki obrane i te ze skórką pokroić w plasterki, ale trochę grubsze niż na mizerię. Wszystkie warzywa włożyć do miski, posypać solą kamienną, wymieszać i zostawić na kilka godzin, lub nawet na całą noc, aby puściły sok. Ogórki razem z warzywami odcedzić z soku na sitku, ale nie odciskać. Składniki zalewy czyli ocet, cukier i olej zagotować, wlać zalewę do sałatki, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć je i wyparzyć. Sałatkę upychać w słoikach, aby pozbyć się powietrza, zakręcić nakrętki. Słoiki pasteryzować 15 minut od zagotowania. Przepis jest na cztery słoiki półlitrowe, jeśli mamy mniejsze słoiki, sałatki wyjdzie więcej.


10 lipca 2023

Cukinia smażona

 Cukinia smażona na patelni pomimo prostego wykonania jest bardzo smaczna. Nie każdy może lubi cukinię, ale warto jej spróbować właśnie taką, bez panierki, to pyszne niskokaloryczne warzywo. Podsmażone plastry żółtej cukinii są jedynie doprawione przyprawami i ziołami, a mimo to pysznie smakują. 



Składniki:

  • 1 cukinia żółta
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka


Wykonanie:

Cukinię najlepiej młodą, taką co nie ma jeszcze dużych nasion, umyć nie obierać jej,  pokroić na plastry o grubości jednego centymetra. Jeśli cukinia jest starsza należy obrać ją ze skóry i wydrążyć nasiona. Na patelni rozgrać olej i na gorący ułożyć plastry cukinii jedną warstwą, smażyć minutę i przekręcić na drugą stronę. Cukinia ma tylko lekko zmięknąć, posypać ją po wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Chwilę dusić pod przykryciem, aby nabrała smaku, musi być jednak jędrna i lekko twarda. Taka cukinia jest pyszna sama, ale idealnie pasuje do mięsa, a także może być bazą do sałatek. Cukinia smażona w cieście

9 lipca 2023

Pasta z bobu

 Bób jest bardzo smaczny i zdrowy, taki tylko ugotowany, z dodatkiem soli, ale można wykorzystać go także jako dodatek do makaronu, czy sałatki. Pyszna też jest pasta z bobu, bardzo sycąca i zdrowa, pełna białka i błonnika. Moja pasta jest z dodatkiem boczku, można zastąpić go suszonymi pomidorami. Pasta jest lekko pikantna, wyśmienita ze świeżym pieczywem, coś innego i bardzo prostego do zrobienia. 



Składniki:

  • 400 gramów świeżego bobu
  • 3-4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub świeżej mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Bób ugotować, jak jest miękki zostawić, aby lekko przestygł i obrać nasiona z łupin. Boczek wędzony pokroić w bardzo drobną kostkę i przesmażyć na patelni na małym grzaniu, aby się wytopił i lekko zrumienił. Do nasion bobu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i wszystko zmiksować na gładką masę blenderem. Można bób utrzeć widelcem, ale wtedy pasta nie będzie gładka. Do pasty dodać boczek razem z tłuszczem, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Zamiast boczku można dodać suszone pomidory, należy je pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju od pomidorów. Można także do pasty dodać miętę do smaku, lub ulubione zioła.

5 lipca 2023

Sałatka z kozim serem

 Sałatka z kozim serem, pyszna i lekka przekąska, lub zdrowy posiłek do pracy. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Bazą sałatki jest mix sałat, do tego pomidor, ser kozi, a także przyprawa sumak, która dodaje jej lekko kwaśnego smaku. Taką sałatkę chętnie zjemy w upalne dni, jest lekka, ale zaspokoi głód.



Składniki:

  • mix sałat: rukola, szpinak, sałata
  • 1 cebula szalotka
  • 100 gramów koziego sera w roladce
  • 1-2 pomidory
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • sumak


Wykonanie:

Sałatę umyć i dokładnie odsączyć, najlepiej na wirówce do sałaty. Cebulkę szalotkę pokroić na cienkie plastry i posypać szczyptą soli i cukru, zostawić na chwilę, wtedy zmięknie i zrobi się szklista. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na wierzch dodać umytego i pokrojonego pomidora i cebulę. Roladkę z sera koziego pokroić w plastry, lub w cząstki i ułożyć na sałatce. Całość posypać sumakiem, jeśli nie mamy tej przyprawy, należy do sosu dodać więcej soku z cytryny. Sumak nada sałatce charakteru i koloru. Sezam uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszać, aż nabierze lekko złotego koloru, a następnie posypać sałatkę. Przygotować sos: do małej miseczki wlać oliwę dobrej jakości, delikatną i dodać sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu, wszystko wymieszać, będzie to typowy winegret, którym polać po wierzchu całą sałatkę. Zostawić jeszcze na kilka minut w chłodnym miejscu, aby składniki się przegryzły, a smaki połączyły.


2 lipca 2023

Bułki z jagodami

 Puszyste, mięciutkie bułeczki pełne jagód, nazywane jagodziankami, pyszne, robię je zawsze w sezonie letnim. Jagody zbieramy sami, jest to swego rodzaju frajda, wspólne spędzenie czasu, na świeżym powietrzu. Bułki są z ciasta drożdżowego, do którego mam słabość, wymaga trochę pracy, ale jest najzdrowsze i najlżejsze z ciast. Domowe jagodzianki są pyszne, mięciutkie, tak samo dobre na drugi dzień, warto je zrobić chociaż raz. Tym razem zrobiłam je w mikserze planetarnym.



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 60 gramów masła
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Nadzienie:

  • 1 szklanka jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Jagody przebrać, umyć i dokładnie odsączyć. Mąkę przesiać przez sitko, a mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i 1-2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i zostawić, aby podrosły. Do miski miksera dodać żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, mleko i połowę mąki, mieszać minutę i dodać pozostałą mąkę. Gdy ciasto się połączy, rozpuścić masło, nie może być gorące, tylko letnie i dodać do ciasta, włączyć mikser i wszystko wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, nie trwa to długo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby podwoiło swą objętość. Odsączone jagody połączyć z cukrem i z mąką ziemniaczaną. Ręce zwilżyć odrobiną oleju, brać kawałek ciasta, formować placuszek, na środek dodać łyżkę jagód i zlepić bułeczkę, kłaść zlepieniem na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki z jagodami przykryć ściereczką i zostawić, aby jeszcze wyrosły. Jajko rozbić widelcem i posmarować pędzelkiem wyrośnięte bułeczki, można każdą po wierzchu posypać jeszcze cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, grzanie góra-dół i piec bułeczki 20 minut, do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło 16 jagodzianek. 



1 lipca 2023

Babka z majonezem

 Babka z majonezem jest bardzo delikatna, puszysta, wilgotna i lekka jak chmurka. Oczywiście majonez nie jest wyczuwalny, a babka zaskoczy smakiem, jest pyszna. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a ciasto udaje się za każdym razem. Taka babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, ale też na zwykły dzień jako słodki dodatek do herbaty czy kawy.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140 ml majonezu


Wykonanie:

Szklanka do mierzenia produktów o pojemności 250 ml. Do miski dodać całe jajka i ubijać je mikserem dosypując po trochu cukier i cukier waniliowy, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna zbieleje i będzie puszysta. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce do masy jajecznej, na przemian z majonezem. Majonezu użyłam zrobionego własnoręcznie, jest on bardzo gęsty, ale można użyć takiego ze sklepu, który najczęściej używamy. Formę do babki o średnicy 22 cm. wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja grzania góra-dół. Ciasto przelać do formy babkowej i wstawić do piekarnika. Piec 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suche, jeśli tak zostawić jeszcze na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Gotową babkę wyjąć z formy, można posypać ją cukrem pudrem, lub zrobić lukier, czy polewę czekoladową. Moja babka pięknie wyrosła, podałam ją samą, bez cukru, była, a zapach w kuchni zwabił domowników, na długo nie starczyła, była przepyszna.