22 czerwca 2023

Pierogi z serem i z miętą

 Pierogi z białym serem doprawionym na słodko z dodatkiem świeżej mięty. Dodatek mięty sprawia że są wyjątkowe. Podane polana gęstą śmietaną i posypane cukrem często goszczą na moim stole. Można świeżą miętę zastąpić suszoną, chociaż jak dla mnie świeża jest lepsza. Warto wzbogacić menu o takie pierogi, zadowolą każdego smakosza.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda


Farsz:

  • 500 gramów sera białego półtłustego
  • 2 czubate łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 jajko
  • cukier do smaku

Do polania:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • cukier
  • listki mięty 

Wykonanie:

Mąkę na pierogi przesiać, zrobić po środku dołek, wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej i zagnieść ciasto ręką, dolewając po trochu zimnej wody, wyrabiać, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na chwilę, aby odpoczęło. Przygotować farsz: ser przecisnąć przez praskę, lub ugnieść widelcem, dodać cukier do smaku, całe jajko i wszystko wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo gęsty można dodać łyżkę śmietany, zależy to od sera jeśli jest suchy. Liski mięty opłukać, osuszyć i drobno pokroić, a następnie połączyć z twarogiem. Farsz spróbować jeśli wydaje się, że mięta jest słabo wyczuwalna, można jej dołożyć. Ciasto wałkować na placki, szklanką wycinać kółka, na środek kłaść łyżką przygotowane nadzienie i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek pierogi, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy wszystkie pierogi wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Pierogi odsączyć z wody, wyłożyć na talerz, na wierzch dodać śmietanę, posypać cukrem i liskami świeżej mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz