Pierogi z białym serem doprawionym na słodko z dodatkiem świeżej mięty. Dodatek mięty sprawia że są wyjątkowe. Podane polana gęstą śmietaną i posypane cukrem często goszczą na moim stole. Można świeżą miętę zastąpić suszoną, chociaż jak dla mnie świeża jest lepsza. Warto wzbogacić menu o takie pierogi, zadowolą każdego smakosza.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- zimna woda
Farsz:
- 500 gramów sera białego półtłustego
- 2 czubate łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 jajko
- cukier do smaku
Do polania:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- cukier
- listki mięty
Wykonanie:
Mąkę na pierogi przesiać, zrobić po środku dołek, wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej i zagnieść ciasto ręką, dolewając po trochu zimnej wody, wyrabiać, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na chwilę, aby odpoczęło. Przygotować farsz: ser przecisnąć przez praskę, lub ugnieść widelcem, dodać cukier do smaku, całe jajko i wszystko wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo gęsty można dodać łyżkę śmietany, zależy to od sera jeśli jest suchy. Liski mięty opłukać, osuszyć i drobno pokroić, a następnie połączyć z twarogiem. Farsz spróbować jeśli wydaje się, że mięta jest słabo wyczuwalna, można jej dołożyć. Ciasto wałkować na placki, szklanką wycinać kółka, na środek kłaść łyżką przygotowane nadzienie i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek pierogi, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy wszystkie pierogi wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Pierogi odsączyć z wody, wyłożyć na talerz, na wierzch dodać śmietanę, posypać cukrem i liskami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz