Początek jesieni

15 czerwca 2023

Pasta z jajek i z sera żółtego

 Pasta z gotowanych jajek, z dodatkiem sera żółtego to pyszny i szybki dodatek do pieczywa. Połączenie jajek z serem żółtym idealnie się komponuje, a dodatek ogórka kiszonego dodaje ostrości, a pasta nie jest taka mdła. Idealnie nadaje się na śniadanie, czy kolację, można nią smarować bułeczki, tosty i chleb. Gdy znudzą nam się wędliny, taka pasta jajeczna dla odmiany świetnie się sprawdzi.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 gramów żółtego sera
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • szczypta pieprzu



Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, czyli gotować je 10 minut, zostawić do wystudzenia. Ser żółty, taki jaki lubimy, ja użyłam goudę, zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Tarkę warto posmarować olejem, wtedy ser szybko się zetrze i nie przyklei do tarki. Ogórek kiszony pokroić w drobną kosteczkę. Zimne jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem. Dodać starty ser, ogórek i majonez, a następnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać pokrojony drobno szczypiorek i wszystko połączyć.


1 komentarz: