Początek jesieni

7 czerwca 2023

Makaron ze szpinakiem i serem feta

 Makaron ze szpinakiem to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne. Makaron robię sama, kroję go na grube wstążki, ale może być kupiony w sklepie. Szpinak najlepiej świeży, lub mrożony w listkach. Całe przygotowanie dania trwa tyle, co gotowanie makaronu, więc dla zabieganych osób to idealny pomysł na obiad.



Składniki:

  • 400 gramów dowolnego makaronu
  • 500 gramów szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 ml śmietany słodkiej 30%
  • 100 gramów sera Feta
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • pieprz

Wykonanie:

Zagotować wodę w dużym garnku, lekko ją osolić i na wrzącą wrzucić makaron, najlepiej aby był gruby: świderki, wstążki, rurki. Makaron ugotować al dente według przepisu. Szpinak przebrać, oberwać łodygi i opłukać, jeśli używamy mrożony należy go odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekany , lub przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko przesmażyć, należy uważać gdyż czosnek łatwo się przypala i jest gorzki. Dodać szpinak i smażyć, aż zmniejszy się jego ilość. Dodać śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta,  mieszając dusić wszystko, aż sos ładnie się połączy. Dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku pieprzem. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, a na wierzch dodać sos szpinakowy i kilka kostek sera feta, można też makaron wymieszać z sosem na patelni. Makaron ze szpinakiem podawać od razu, wtedy jest najlepszy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz