Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, dlatego przygotowuję je na wiele sposobów. Pyszne są na surowo, ale można też robić z nimi dania gotowane i piec ciasta. W letnie, upalne dni robię praktycznie codziennie koktajl truskawkowy. Lubimy go wszyscy, jest pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Do koktajlu warto dodać listki świeżej mięty, która doda trochę charakteru i wzbogaci jego smak.
Składniki:
- 400 ml mleka zsiadłego, lub kefiru
- 600 gramów truskawek
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki miodu
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki najlepiej świeże i bardzo dojrzałe, obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Liski mięty umyć i osuszyć. Przygotować blender, może być kielichowy, lub ręczny. Do kielicha blendera włożyć truskawki, można je pokroić, dodać listki mięty, miód, lub cukier i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać zsiadłe mleko, najlepiej schłodzone prosto z lodówki i wszystko zmiksować. Koktajl podawać od razu w szklankach, lub dużych kieliszkach, na wierzch dodać listek mięty i truskawkę. Koktajl możemy zrobić bez mięty, tylko z truskawek, jest też pyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz