Sezon truskawkowy w pełni, dlatego nie może zabraknąć ciasta z truskawkami bez pieczenia. Ciasto bardzo smaczne, szybkie i nie tuczące, robię je bardzo często, gdyż sprawdza się na każdą okazję i jest tanie. Idealne na upalne dni dla dzieci i dla dorosłych.
Składniki:
- 1 paczka biszkoptów podłużnych
- 1 budyń waniliowy 40 gramów
- 2 łyżki z górką mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wody wrzącej
- 600 gramów truskawek
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, i ułożyć biszkopty, tak aby pokryły całe dno. Truskawki obrać z szypułek, umyć i odsączyć na sitku. Galaretki truskawkowe wymieszać w trzech szklankach wrzącej wody i zostawić aby wystygły. Do miseczki wsypać budyń, dodać mąkę pszenną, cukier i wbić całe jajko, dodać szklankę mleka i wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W garnku zagotować dwie szklanki mleka i mieszając wlewać po trochu do miski z masą budyniową, całość przelać do garnka w którym gotowało się mleko i mieszając cały czas zagotować, masa zrobi się gęsta, trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Gorącą masę budyniową wyłożyć na biszkopty, wyrównać i od razu ułożyć truskawki, większe można przekroić, a mniejsze zostawić w całości. Ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec zalać ciasto gęstniejącą galaretką, która nie może być płynna, tylko lekko ścinająca się. Ciasto z truskawkami wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz