Botwinka to bardzo smaczna, zdrowa i szybka zupa wiosenna, ale możemy jeść ją nawet w zimie. Botwina czyli młode buraczki wraz z liśćmi, które i tak trzeba przerwać jeśli hodujemy je na działce, więc można je zakonserwować. Przepis na botwinę w słoikach jest bardzo prosty, a taką zupę z chęcią zjemy.
Składniki:
- botwina 4-5 pęczków
- 4 łyżki świeżego koperku
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu jabłkowego. lub 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- czosnek
Wykonanie:
Botwinę świeżą razem z buraczkami umyć i osuszyć, odrzucić uszkodzone części, a następnie pokroić w paski, a buraczki zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub pokroić. Przygotować słoiki tzn. umyć je i dokładnie wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojoną botwinkę wymieszać z posiekanym koperkiem i ułożyć w słoikach lekko ją upychając. Na wierzch każdego słoika włożyć ząbek czosnku. Przygotować zalewę: wodę wlać do garnka dodać sól, cukier, ocet , przyprawy, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4-5 minut. Gorącą zalewą zalać botwinkę w słoikach, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania 30 minut, zostawić w garnku do wystudzenia. Botwinkę na zimę można zrobić jeszcze tak Botwinka w słoikach na zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz