Początek jesieni

23 czerwca 2023

Dżem truskawkowy z miętą

 Gęsty dżem truskawkowy z nutką świeżej mięty to pyszny dodatek do naleśników, kanapek, ale też do przełożenia ciast. Mięty nie jest dużo, ale mimo to dżem jest bardzo aromatyczny, truskawki dominują, a mięta podkreśla ich smak. Sezon truskawkowy w pełni więc warto zrobić taki domowy dżem, którego nie kupimy w żadnym sklepie. 






Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 300 gramów cukru
  • 1 gałązkę mięty z listkami
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

Truskawki obrać z szypułek, odrzucić nadpsute owoce, umyć i odsączyć. Większe truskawki pokroić, a mniejsze można zostawić w całości, włożyć do garnka i zasypać cukrem, zostawić na co najmniej godzinę, aż truskawki puszczą sok. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Miętę umyć i osuszyć, a następnie oberwać kilka małych listków. Garnek z truskawkami zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać gałązkę mięty z listkami i sok wyciśnięty z cytryny, wolno gotować mieszając co jakiś czas, aby się dżem nie przypalił. Najlepiej robić to w szerokim garnku, wtedy dżem szybciej odparuje. Gdy dżem trochę odparuje, odłożyć cztery łyżki dodać oberwane wcześniej liski mięty i zmiksować blenderem, Wyjąć z owoców gałązkę mięty, a dodać zmiksowane truskawki z listkami, wszystko jeszcze chwilę gotować. Wrzący dżem nakładać do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić, aż wystygnie. Sprawdzić czy słoiki się zamknęły, tzn. czy wszystkie nakrętki są wklęsłe. Dżem truskawkowy z miętą można też zrobić z dodatkiem środków żelujących dostępnych w sklepach, wtedy postępuje się zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dżem jest bardzo dobry, polecam zrobić go z większej ilości truskawek.



22 czerwca 2023

Pierogi z serem i z miętą

 Pierogi z białym serem doprawionym na słodko z dodatkiem świeżej mięty. Dodatek mięty sprawia że są wyjątkowe. Podane polana gęstą śmietaną i posypane cukrem często goszczą na moim stole. Można świeżą miętę zastąpić suszoną, chociaż jak dla mnie świeża jest lepsza. Warto wzbogacić menu o takie pierogi, zadowolą każdego smakosza.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda


Farsz:

  • 500 gramów sera białego półtłustego
  • 2 czubate łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 jajko
  • cukier do smaku

Do polania:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • cukier
  • listki mięty 

Wykonanie:

Mąkę na pierogi przesiać, zrobić po środku dołek, wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej i zagnieść ciasto ręką, dolewając po trochu zimnej wody, wyrabiać, aby ciasto było miękkie i elastyczne, musi też odchodzić od ręki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na chwilę, aby odpoczęło. Przygotować farsz: ser przecisnąć przez praskę, lub ugnieść widelcem, dodać cukier do smaku, całe jajko i wszystko wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo gęsty można dodać łyżkę śmietany, zależy to od sera jeśli jest suchy. Liski mięty opłukać, osuszyć i drobno pokroić, a następnie połączyć z twarogiem. Farsz spróbować jeśli wydaje się, że mięta jest słabo wyczuwalna, można jej dołożyć. Ciasto wałkować na placki, szklanką wycinać kółka, na środek kłaść łyżką przygotowane nadzienie i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek pierogi, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy wszystkie pierogi wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Pierogi odsączyć z wody, wyłożyć na talerz, na wierzch dodać śmietanę, posypać cukrem i liskami świeżej mięty.


19 czerwca 2023

Pierś z kurczaka w galarecie

 Pierś z kurczaka w galarecie z dodatkiem brzoskwiń, to pyszna i delikatna przystawka,  która zadowoli każde podniebienie. Sprawdzi się na każdą okazję, typu święta, komunia, ale też na zwykłą niedzielę. Amatorów mięsa w galarecie nie brakuje, a ta pierś jest delikatna, soczysta i cieszy oko wyglądem. Przepis jest dosyć prosty, nie sprawi kłopotu nikomu.



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  brzoskwinie w syropie
  • kilka rodzynek
  • zielona natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Pierś z kurczaka przekroić na pół, wyciąć chrząstki i umyć. W garnku zagotować pół litra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku i do wrzącego wywaru włożyć pierś, zagotować zmniejszyć grzanie do minimum i wolno parzyć 30 minut. Ważne jest aby wywar był wrzący, wtedy pory piersi zamkną się i mięso będzie soczyste. Czas gotowania zależy od wielkości piersi z kurczaka, należy sprawdzić czy jest wystarczająco miękka. Gotowe mięso wyjąć i zalać je zimną wodą, zostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała. Zimną pierś z kurczaka pokroić ostrym nożem na ukośne  na grubsze plastry. Wywar z gotowania mięsa przecedzić, musi być go pół litra, jeśli jest mniej uzupełnić wodą, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku i zagotować. Żelatynę dodać do wywaru i dokładnie rozpuścić. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z syropu i pokroić na cząstki lub plastry  Przygotować półmisek wlać na dno dwie łyżki wywaru i schłodzić w lodówce. Gdy galareta zgęstnieje ułożyć na niej pokrojoną pierś z kurczaka na zmianę z brzoskwiniami  i sparzone gorącą wodą rodzynki. Wszystko zalać gęstniejącym wywarem i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zgęstnienia.

18 czerwca 2023

Woda z miętą i cytryną

Woda z dodatkiem mięty i cytryny to pyszny i zdrowy napój, którym można ugasić pragnienie w upalne dni. Nawodnienie organizmu jest bardzo ważne, a w upalne dni powinniśmy pić dużo więcej, Wody nie zastąpią słodkie napoje gazowane, nie nawodnimy nimi organizmu. Napój miętowy z cytryną to nie tylko piękny zapach, ale przede wszystkim  właściwości prozdrowotne, wzmacnia odporność organizmu, odkwasza, wspomaga  odchudzanie, poprawia koncentrację, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Mięty mam dużo w przydomowym ogrodzie, rośnie gdzie chce, sama się rozsiewa, używam jej świeżej, ale także dużo suszę. Zapraszam na szklaneczkę pysznej i zdrowej wody z miętą i cytryną, osłodzonej odrobiną miodu.


Składniki:

  • 1 litr wody
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Wodę przegotować i ostudzić, lub użyć wody filtrowanej, czy mineralnej nie gazowanej. Miętę świeżą opłukać i osuszyć, a następnie oberwać listki. Cytrynę dokładnie wyszorować i umyć. Do dzbanka włożyć liski mięty, oraz dodać pół pokrojonej w plasterki razem ze skórką cytryny. Wszystko zalać wodą. Wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać do wody. Napój jest pyszny gdy postoi pół godziny i woda nabierze smaku miętowo-cytrynowego. Można go jeszcze dosłodzić  dodając łyżeczkę, lub dwie miodu, co nie tylko poprawi smak, ale doda też cenne mikroelementy i witaminy. Do wody z miętą i cytryną można dodać kostki lodu.

15 czerwca 2023

Pasta z jajek i z sera żółtego

 Pasta z gotowanych jajek, z dodatkiem sera żółtego to pyszny i szybki dodatek do pieczywa. Połączenie jajek z serem żółtym idealnie się komponuje, a dodatek ogórka kiszonego dodaje ostrości, a pasta nie jest taka mdła. Idealnie nadaje się na śniadanie, czy kolację, można nią smarować bułeczki, tosty i chleb. Gdy znudzą nam się wędliny, taka pasta jajeczna dla odmiany świetnie się sprawdzi.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 gramów żółtego sera
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • szczypta pieprzu



Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, czyli gotować je 10 minut, zostawić do wystudzenia. Ser żółty, taki jaki lubimy, ja użyłam goudę, zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Tarkę warto posmarować olejem, wtedy ser szybko się zetrze i nie przyklei do tarki. Ogórek kiszony pokroić w drobną kosteczkę. Zimne jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem. Dodać starty ser, ogórek i majonez, a następnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać pokrojony drobno szczypiorek i wszystko połączyć.


14 czerwca 2023

Koktajl truskawkowy z miętą

 Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, dlatego przygotowuję je na wiele sposobów.  Pyszne są na surowo, ale można też robić z nimi dania gotowane i piec ciasta. W letnie, upalne dni robię praktycznie codziennie koktajl truskawkowy. Lubimy go wszyscy, jest pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Do koktajlu warto dodać listki świeżej mięty, która doda trochę charakteru i wzbogaci jego smak.



Składniki:

  • 400 ml mleka zsiadłego, lub kefiru
  • 600 gramów truskawek
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki miodu
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki najlepiej świeże i bardzo dojrzałe,  obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Liski mięty umyć i osuszyć.  Przygotować blender, może być kielichowy, lub ręczny. Do kielicha blendera włożyć truskawki, można je pokroić, dodać listki mięty, miód, lub cukier i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać zsiadłe mleko, najlepiej schłodzone prosto z lodówki i wszystko zmiksować. Koktajl podawać od razu w szklankach, lub dużych kieliszkach, na wierzch dodać listek mięty i truskawkę. Koktajl możemy zrobić bez mięty, tylko z truskawek, jest też pyszny. 

13 czerwca 2023

Ciasto z czereśniami

 Ciasto z czereśniami na kruchym spodzie z delikatną jak chmurka pianką, a na niej wydrylowane czereśnie, przykryte startym ciastem. Ciasto jest bardzo dobre, a czereśnie można zastąpić wiśniami, czy jagodami. Przepis sprawdzony, ciasto wszystkim smakowało, trudno mu się oprzeć, a nie jest trudne do zrobienia. Polecam ten przepis, ciasto ładnie się prezentuje i zaskoczy smakiem.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 gramów masła, lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 gramów czereśni i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy 40 gramów
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka wiórek kokosowych


Wykonanie:

Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować formę 25 na 36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto podzielić: 3/4 wyłożyć na dno formy, a 1/4 zamrozić. Ciasto kruche musi trochę odpocząć najlepiej w chłodnym miejscu, tak że w tym czasie można zająć się czereśniami. Czereśnie umyć, odsączyć i wydrylować, tzn. wyjąć pestki, zostawić na sitku, aby sok się odsączył. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i podpiec ciasto przez 20 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy ciasto się piecze ubić białko na sztywno dodając po trochu cukier, jak cukier się rozpuści, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gęstą pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć równą warstwą na piance. Na wierzch zetrzeć ciasto kruche, robić to dosyć szybko i wstawić cisto do piekarnika, piec jeszcze do ładnego zrumienienia, ja piekłam je jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyłączyć, otworzyć piekarnik i pięć minut nie wyjmować ciasta. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, jest wystarczająco słodkie.

12 czerwca 2023

Botwina na zimę

 Botwinka to bardzo smaczna, zdrowa i szybka zupa wiosenna, ale możemy jeść ją nawet w zimie. Botwina czyli młode buraczki wraz z liśćmi, które i tak trzeba przerwać jeśli hodujemy je na działce,  więc można je zakonserwować.  Przepis na botwinę w słoikach jest bardzo prosty, a taką zupę z chęcią zjemy. 


Składniki:

  • botwina 4-5 pęczków
  • 4 łyżki świeżego koperku
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego. lub 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • czosnek

Wykonanie:

Botwinę świeżą razem z buraczkami umyć i osuszyć, odrzucić uszkodzone części, a następnie pokroić w paski, a buraczki zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub pokroić. Przygotować słoiki tzn. umyć je i dokładnie wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojoną botwinkę wymieszać z posiekanym koperkiem i ułożyć w słoikach lekko ją upychając. Na wierzch każdego słoika włożyć ząbek czosnku. Przygotować zalewę: wodę wlać do garnka dodać sól, cukier, ocet , przyprawy, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4-5 minut. Gorącą zalewą zalać botwinkę w słoikach, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania 30 minut, zostawić w garnku do wystudzenia. Botwinkę na zimę można zrobić jeszcze tak Botwinka w słoikach na zimę



7 czerwca 2023

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego nie może zabraknąć ciasta z truskawkami bez pieczenia. Ciasto bardzo smaczne, szybkie i nie tuczące, robię je bardzo często, gdyż sprawdza się na każdą okazję i jest tanie. Idealne na upalne dni dla dzieci i dla dorosłych.



Składniki:
  • 1 paczka biszkoptów podłużnych
  • 1 budyń waniliowy 40 gramów
  • 2 łyżki z górką mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody wrzącej
  • 600 gramów truskawek



Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, i ułożyć biszkopty, tak aby pokryły całe dno. Truskawki obrać z szypułek, umyć i odsączyć na sitku.  Galaretki truskawkowe wymieszać w trzech szklankach wrzącej wody i zostawić aby wystygły. Do miseczki wsypać budyń, dodać mąkę pszenną, cukier i wbić całe jajko, dodać szklankę mleka i wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W garnku zagotować dwie szklanki mleka i mieszając wlewać po trochu do miski z masą budyniową, całość przelać do garnka w którym gotowało się mleko i mieszając cały czas zagotować, masa zrobi się gęsta, trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Gorącą masę budyniową wyłożyć na biszkopty, wyrównać i od razu ułożyć truskawki, większe można przekroić, a mniejsze zostawić w całości. Ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec zalać ciasto gęstniejącą galaretką, która nie może być płynna, tylko lekko ścinająca się. Ciasto z truskawkami wstawić do lodówki.


Makaron ze szpinakiem i serem feta

 Makaron ze szpinakiem to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne. Makaron robię sama, kroję go na grube wstążki, ale może być kupiony w sklepie. Szpinak najlepiej świeży, lub mrożony w listkach. Całe przygotowanie dania trwa tyle, co gotowanie makaronu, więc dla zabieganych osób to idealny pomysł na obiad.



Składniki:

  • 400 gramów dowolnego makaronu
  • 500 gramów szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 ml śmietany słodkiej 30%
  • 100 gramów sera Feta
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • pieprz

Wykonanie:

Zagotować wodę w dużym garnku, lekko ją osolić i na wrzącą wrzucić makaron, najlepiej aby był gruby: świderki, wstążki, rurki. Makaron ugotować al dente według przepisu. Szpinak przebrać, oberwać łodygi i opłukać, jeśli używamy mrożony należy go odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekany , lub przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko przesmażyć, należy uważać gdyż czosnek łatwo się przypala i jest gorzki. Dodać szpinak i smażyć, aż zmniejszy się jego ilość. Dodać śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta,  mieszając dusić wszystko, aż sos ładnie się połączy. Dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku pieprzem. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, a na wierzch dodać sos szpinakowy i kilka kostek sera feta, można też makaron wymieszać z sosem na patelni. Makaron ze szpinakiem podawać od razu, wtedy jest najlepszy.