Gęsty dżem truskawkowy z nutką świeżej mięty to pyszny dodatek do naleśników, kanapek, ale też do przełożenia ciast. Mięty nie jest dużo, ale mimo to dżem jest bardzo aromatyczny, truskawki dominują, a mięta podkreśla ich smak. Sezon truskawkowy w pełni więc warto zrobić taki domowy dżem, którego nie kupimy w żadnym sklepie.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 300 gramów cukru
- 1 gałązkę mięty z listkami
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek, odrzucić nadpsute owoce, umyć i odsączyć. Większe truskawki pokroić, a mniejsze można zostawić w całości, włożyć do garnka i zasypać cukrem, zostawić na co najmniej godzinę, aż truskawki puszczą sok. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Miętę umyć i osuszyć, a następnie oberwać kilka małych listków. Garnek z truskawkami zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać gałązkę mięty z listkami i sok wyciśnięty z cytryny, wolno gotować mieszając co jakiś czas, aby się dżem nie przypalił. Najlepiej robić to w szerokim garnku, wtedy dżem szybciej odparuje. Gdy dżem trochę odparuje, odłożyć cztery łyżki dodać oberwane wcześniej liski mięty i zmiksować blenderem, Wyjąć z owoców gałązkę mięty, a dodać zmiksowane truskawki z listkami, wszystko jeszcze chwilę gotować. Wrzący dżem nakładać do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić, aż wystygnie. Sprawdzić czy słoiki się zamknęły, tzn. czy wszystkie nakrętki są wklęsłe. Dżem truskawkowy z miętą można też zrobić z dodatkiem środków żelujących dostępnych w sklepach, wtedy postępuje się zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dżem jest bardzo dobry, polecam zrobić go z większej ilości truskawek.