Początek jesieni

1 maja 2023

Ziemniaki smażone po francusku

 Ziemniaki smażone po francusku są pysznym dodatkiem do mięsa, ryby, ale też mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki są najpierw obgotowane, a następnie smażone na niewielkiej ilości oleju, tak że nie są nasiąknięte tłuszczem. Są pyszne, z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Przepis jest dosyć prosty, a ziemniaki lepsze niż frytki.



Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, osolić do smaki i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować nie dłużej niż8- 10 minut, powinny być lekko twardawe. Odlać wodę i zostawić, aby ostygły. Młodych ziemniaków można nie obierać tylko ugotować je w całości. Wystudzone ziemniaki pokroić w plastry grubości 5-7 milimetrów. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć ziemniaki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką. Gdy ziemniaki ładnie się zrumienią, dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć, Usmażone ziemniaki przełożyć na chwilę na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły. Podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Ta potrawa lepiej się udaje wtedy, gdy ziemniaki nie są zbyt miękkie, raczej powinny dochodzić w czasie smażenia na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz