Bułeczki z sezamem Simit, pyszne, pewnie najlepsze są wykonane w Turcji, ale można zrobić je w domu. Próbowałam różnych przepisów, a ten jest od Polki mieszkającej w Turcji, najbardziej mi odpowiadał. Bułeczki są pyszne z chrupiącą, twardą skórką i puszyste, miękkie w środku, lekko słodkie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale zachowują świeżość do trzech dni. Można jeść je jako kanapkę, ale nam smakują takie bez niczego.
Składniki:
- 6 szklanek mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3/4 szklanka oliwy lub oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron
Sos:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 150 gramów sezamu
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Do miski wlać ciepłą wodę, letnie mleko, cukier, rozkruszone drożdże, oliwę, dwie szklanki mąki i wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Miskę przykryć ściereczką i zostawić, aby ciasto urosło. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, ocet i wyrabiać ręką dosypując po trochu pozostałą mąkę. Ciasto dobrze wyrobione odchodzi od miski, wtedy należy przykryć ściereczką i zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, tzn. uderzyć kilka razy ręką, aby pozbyć się gazów, wyłożyć na blat i chwilę wyrobić. Ciasto podzielić na osiem, lub dziesięć części, z każdej zrobić małą bułeczkę i jeszcze zostawić na 15 minut. Z ciasta toczyć cienkie wałeczki długości co najmniej 60 cm. Wałeczek złożyć na pół i skręcić delikatnie dookoła, aby powstał świderek. Złączyć końce, aby powstał taki obwarzanek, ułożyć na stolnicy posypanej mąką i zostawić przykryte, aby wyrosły na około 30 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować sos: wodę wymieszać z miodem. Każdą bułeczkę zanurzyć z obu stron w sosie i obtoczyć z obu stron w sezamie, a następnie układać na formie. Piekarnik nagrzać góra-dół do 200 stopni i piec Smity przez 23-25 minut do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz