Początek jesieni

3 maja 2023

Szpinak ze śmietaną

 Szpinak to smaczna, szybka i zdrowa przystawka do obiadu, ale też wyśmienicie smakuje z makaronem. Smak smażonego szpinaku znakomicie podkreśla czosnek, bez którego nie może się obejść,  śmietana zaś dodaje delikatności, a danie jest bardziej kremowe. Nie każdy lubi szpinak, ale w tej postaci jest bardzo smaczny.



Składniki:

  • 250 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona


Wykonanie:

Szpinak najlepiej świeży, ale może być też mrożony,  tylko trzeba go wcześniej rozmrozić, przebrać, odrzucić grubsze ogonki, umyć i odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i dodać szpinak, smażyć i mieszać cały czas, aż zmniejszy swoją ilość i wyparuje wytworzony sos, około 2-3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Smażyć jeszcze chwilę, dodać śmietankę i wymieszać, dusić całość 2-3 minuty, aż powstanie aksamitny sos, a śmietanka odparuje. Nie ma potrzeby dodawania mąki do szpinaku, śmietanka nam go zagęści. Taki szpinak podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz