Szpinak to smaczna, szybka i zdrowa przystawka do obiadu, ale też wyśmienicie smakuje z makaronem. Smak smażonego szpinaku znakomicie podkreśla czosnek, bez którego nie może się obejść, śmietana zaś dodaje delikatności, a danie jest bardziej kremowe. Nie każdy lubi szpinak, ale w tej postaci jest bardzo smaczny.
Składniki:
- 250 gramów świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
Wykonanie:
Szpinak najlepiej świeży, ale może być też mrożony, tylko trzeba go wcześniej rozmrozić, przebrać, odrzucić grubsze ogonki, umyć i odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i dodać szpinak, smażyć i mieszać cały czas, aż zmniejszy swoją ilość i wyparuje wytworzony sos, około 2-3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Smażyć jeszcze chwilę, dodać śmietankę i wymieszać, dusić całość 2-3 minuty, aż powstanie aksamitny sos, a śmietanka odparuje. Nie ma potrzeby dodawania mąki do szpinaku, śmietanka nam go zagęści. Taki szpinak podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz