Sernik gości na naszych stołach w czasie świąt, większych i mniejszych uroczystościach, ale także w zwykłe dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawki. Na moim blogu jest dużo przepisów na serniki: z ananasem, brzoskwinią, łzy, szachownica, krakowski itp. Proszono mnie o przepis na sernik z sera z wiaderka zwyczajny, który się udaje, więc taki jest. Ważne, aby nie kupować najtańszego sera.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 160 ml oleju
- 200 gramów cukru
- cukier waniliowy
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Ciasto na spód:
- 1 jajko
- 75 gramów masła
- 75 gramów cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów mąki
Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto kruche. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajko i zagniatamy szybko ciasto. Masło można zastąpić margaryną, ale smak jest lepszy z masłem. Formę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i całe dno wylepić ciastem równą warstwą. Żółtka oddzielić od białek. W misce ubić mikserem żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, gdy zbieleją a cukier się rozpuści dodać ser, mleko, budyń i na końcu wlewać cienkim strumieniem olej. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Sernik będzie puszysty i delikatny jeśli piana będzie dobrze ubita. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół, jeśli włączymy termoobieg temperaturę należy zmniejszyć. Sernik pieczemy około 70 minut, do ładnego zrumienienia. Piekarnik uchylamy na chwilę, wyjmujemy sernik. Sernik po lekkim przestudzeniu lepiej wyjąć z formy, ale trzeba uważać, aby się nie połamał bo jest bardzo delikatny. Sernik Zebra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz