Początek jesieni

11 maja 2023

Napoleonka na krakersach

 Napoleonka to znakomite ciasto bez pieczenia z pysznym, budyniowym kremem, zawsze się udaje. Słodka masa budyniowa idealnie komponuje się ze słonymi krakersami. Idealne ciasto na każdą okazję, ja częściej robię je w ciepłe dni, gdyż nie wymaga pieczenia i bardzo szybko się robi. Napoleonka jest też wyjątkowo tanim ciastem.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 800 ml mleka
  • 80 gramów masła
  • 180 gramów Krakersów
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:

Przygotować formę do napoleonki 25x35 centymetrów, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na dnie ułożyć połowę krakersów. Jajka rozbić do kubka, następnie wlać do rondla, roztrzepać, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszając trzepaczką dolewać po trochu mleko. Gdy masa będzie idealnie gładka, nie może być grudek, całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa się zagotuje, zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy cały czas mieszając 1-2 minuty. Wyłączyć grzanie i dodać masło, wymieszać. Gotowy krem do napoleonki wyłożyć na przygotowane krakersy, całość wyrównać i ułożyć na wierzchu pozostałe krakersy. Napoleonkę pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz