Początek jesieni

15 maja 2023

Makaron domowy do sosu

 Makaron domowy, ale taki do sosów, grube wstążki, bardzo smaczny. Przepis na dwie porcje, więc łatwo można zwiększyć ilość, tak aby wystarczyła dla całej rodziny. Makaron jest krojony nie nożem, a radełkiem takim jak do faworków, wygląda apetycznie. Przepis prosty, każdy kto ma ochotę może taki zrobić, potrzebny tylko wałek i radełko.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże jajko, lub 2 małe
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
  • sól do gotowania makaronu



Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołek. Jajko wbić do szklanki, dodać trochę soli i widelcem rozmieszać  je, a następnie wlać do mąki w przygotowany dołek. Za pomocą widelca mieszać jajko z mąką, gdy ciasto zrobi się gęste odłożyć widelec i wyrabiać dłońmi, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Jeśli ciasto jest za twarde można dolać odrobinę wody, zależy to od wielkości jajka, lub dodać jeszcze żółtko. Ciasto na makaron jest sprężyste, podzielić je na pół i rozwałkować z każdej porcji placek, lekko podsypując mąką. Zostawić na kilka minut, aby ciasto trochę się podsuszyło i odpoczęło. Każdy placek pokroić na płaty 12-15 centymetrowe, takie jaki długi chcemy makaron, a następnie za pomocą radełka pokroić na centymetrowe paski. W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać makaron, tak aby woda nie przestała się gotować. Makaron domowy gotuje się bardzo szybko, tak od wypłynięcia 3 minuty. Gotowy makaron odcedzić i przelać zimną wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz