Początek jesieni

22 maja 2023

Leniwe

 Leniwe nazywane pierogami, lub kluskami, to klasyka polskiej kuchni. Nazwę swą zawdzięczają pewnej kucharce, której nie chciało nadziewać się pierogów, więc z lenistwa wymieszała nadzienie razem z ciastem i powstały pyszne leniwe kluski. Są to proste kluski z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, twarogu i mąki, polane zrumienioną na maśle bułką tartą, pyszne i szybkie.



Składniki:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 250 gramów twarogu
  • 1 jajko duże
  • mąka pszenna
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 łyżka masła
  • cukier


Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, mogą być z poprzedniego dnia, lub świeże, ale zimne i twaróg, tłusty, lub półtłusty, zmielić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez praskę. Masę ziemniaczano-serową przełożyć do miski, nie uciskać, wyjąć 1/4 część, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, wyjętą część masy ziemniaczanej, wszystko wymieszać i dodać jajko. Zagnieść ciasto i pokroić je na kilka części. Z  każdej części uformować wałek, lekko podsypując go mąką, spłaszczyć dłonią i pokroić nożem na ukośne kawałki. W każdym klusku zrobić dziurkę i ułożyć na deseczce posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać leniwe kluski, nie wszystkie od razu, tak aby swobodnie pływały, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 3-4 minuty. Gotowe leniwe pierogi wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerze. Na patelni rozgrzać masło, dodać tartą bułkę, gdy zrumieni się polewać po wierzchu leniwe kluski i posypać cukrem. Leniwe kluski są mięciutkie, nie rozpadają się, najlepsze świeże, ale pyszne też odsmażane.

1 komentarz: