Puszyste i mięciutkie domowe bułki z czarnuszką, idealne na śniadanie, kolację, zapewne posmakują każdemu. Smaku i orientalnego aromatu bułeczkom dodaje czarnuszka, która jest też zdrowa. Chyba zgodzicie się, że domowe pieczywo jest najlepsze, a przepis na te bułeczki jest prosty, każdy może je przygotować. Ciasto można wyrobić dłońmi, lub w mikserze planetarnym.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1,2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- drożdże instant 7 gramów
- czarnuszka
- żółtko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mleko i wodę lekko podgrzać. Do miski miksera dodać wodę, mleko, cukier, drożdże, olej, jajko i szklankę mąki, wymieszać aby masa była jednolita, przykryć ściereczką i zostawić, aby ciasto podrosło. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, masło rozpuszczone, ale nie gorące i miksować dosypując po trochu mąkę. Gdy ciasto dobrze jest wyrobione, tzn. odchodzi od miski, wyrabiać jeszcze pięć minut, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6, lub 8 części i z każdej porcji uformować okrągłą bułeczkę. Bułki przykryć ściereczką i zostawić jeszcze, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować po wierzchu każdą bułkę i posypać czarnuszką. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, dłużej lub krócej, do ładnego zrumienienia. Bułki z czarnuszką pięknie pachną podczas pieczenia, nie można im się oprzeć, dlatego warto upiec je z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz