Bananowy deser, nie za słodki, na bazie budyniu, to pyszne zakończenie obiadu. Taki deser z chęcią zjedzą wszyscy i dorośli i dzieci. Deser bardzo prosty, a jednocześnie pasuje zarówno na większe uroczystości, jak i na co dzień. Przygotowanie deseru trwa bardzo krótko, można zrobić go wcześniej i wstawić do lodówki.
Składniki:
- 2 średnie banany(450 gramów)
- 1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki śmietany
- 4 małe kawałki czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Banany obrać, połowę jednego zostawić, a pozostałe pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Do bananów dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, jeśli banany bardzo słodkie można dać łyżeczkę, oraz mleko. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Garnek postawić na kuchni i podgrzewać, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły nam się kluchy, aż masa bananowa zgęstnieje. Gęstą masę wlewamy do przygotowanych pucharków, lub miseczek deserowych. Płatki migdałowe chwilę podprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Śmietankę słodką lekko podgrzać razem z czekoladą cały czas mieszając, powstanie nam czekoladowa polewa. Na wierzchu deseru ułożyć po dwa plasterki banana, polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Deser bananowy podawać gdy wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz