29 maja 2023

Bułki z czarnuszką

 Puszyste i mięciutkie domowe bułki z czarnuszką, idealne na śniadanie, kolację, zapewne posmakują każdemu. Smaku i orientalnego aromatu bułeczkom dodaje czarnuszka, która jest też zdrowa. Chyba zgodzicie się, że domowe pieczywo jest najlepsze, a przepis na te bułeczki jest prosty, każdy może je przygotować. Ciasto można wyrobić dłońmi, lub w mikserze planetarnym.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1,2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko 
  • 3 szklanki mąki
  • drożdże instant 7 gramów
  • czarnuszka
  • żółtko do posmarowania bułeczek


Wykonanie:

Mleko i wodę lekko podgrzać. Do miski miksera dodać wodę, mleko, cukier, drożdże, olej, jajko i szklankę mąki, wymieszać aby masa była jednolita, przykryć ściereczką i zostawić, aby ciasto podrosło. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, masło rozpuszczone, ale nie gorące i miksować dosypując po trochu mąkę. Gdy ciasto dobrze jest wyrobione, tzn. odchodzi od miski, wyrabiać jeszcze pięć minut, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6, lub 8 części i z każdej porcji uformować okrągłą bułeczkę. Bułki przykryć ściereczką i zostawić jeszcze, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować po wierzchu każdą bułkę i posypać czarnuszką. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, dłużej lub krócej, do ładnego zrumienienia. Bułki z czarnuszką pięknie pachną podczas pieczenia, nie można im się oprzeć, dlatego warto upiec je z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają.

22 maja 2023

Leniwe

 Leniwe nazywane pierogami, lub kluskami, to klasyka polskiej kuchni. Nazwę swą zawdzięczają pewnej kucharce, której nie chciało nadziewać się pierogów, więc z lenistwa wymieszała nadzienie razem z ciastem i powstały pyszne leniwe kluski. Są to proste kluski z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, twarogu i mąki, polane zrumienioną na maśle bułką tartą, pyszne i szybkie.



Składniki:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 250 gramów twarogu
  • 1 jajko duże
  • mąka pszenna
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 łyżka masła
  • cukier


Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, mogą być z poprzedniego dnia, lub świeże, ale zimne i twaróg, tłusty, lub półtłusty, zmielić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez praskę. Masę ziemniaczano-serową przełożyć do miski, nie uciskać, wyjąć 1/4 część, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, wyjętą część masy ziemniaczanej, wszystko wymieszać i dodać jajko. Zagnieść ciasto i pokroić je na kilka części. Z  każdej części uformować wałek, lekko podsypując go mąką, spłaszczyć dłonią i pokroić nożem na ukośne kawałki. W każdym klusku zrobić dziurkę i ułożyć na deseczce posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać leniwe kluski, nie wszystkie od razu, tak aby swobodnie pływały, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 3-4 minuty. Gotowe leniwe pierogi wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerze. Na patelni rozgrzać masło, dodać tartą bułkę, gdy zrumieni się polewać po wierzchu leniwe kluski i posypać cukrem. Leniwe kluski są mięciutkie, nie rozpadają się, najlepsze świeże, ale pyszne też odsmażane.

19 maja 2023

Sernik zwyczajny

 Sernik gości na naszych stołach w czasie świąt, większych i mniejszych uroczystościach, ale także w zwykłe dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawki. Na moim blogu jest dużo przepisów na serniki: z ananasem, brzoskwinią, łzy, szachownica, krakowski itp. Proszono mnie o przepis na sernik z sera z wiaderka zwyczajny, który się udaje, więc taki jest. Ważne, aby nie kupować najtańszego sera.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 160 ml oleju
  • 200 gramów cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Ciasto na spód:

  • 1 jajko
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gramów mąki

Wykonanie:

Najpierw robimy ciasto kruche. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajko i zagniatamy szybko ciasto. Masło można zastąpić margaryną, ale smak jest lepszy z masłem. Formę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i całe dno wylepić ciastem równą warstwą. Żółtka oddzielić od białek. W misce ubić mikserem żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, gdy zbieleją a cukier się rozpuści dodać ser, mleko, budyń i na końcu wlewać cienkim strumieniem olej. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Sernik będzie puszysty i delikatny jeśli piana będzie dobrze ubita. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół, jeśli włączymy termoobieg temperaturę należy zmniejszyć. Sernik pieczemy około 70 minut, do ładnego zrumienienia. Piekarnik uchylamy na chwilę, wyjmujemy sernik. Sernik po lekkim przestudzeniu lepiej wyjąć z formy, ale trzeba uważać, aby się nie połamał bo jest bardzo delikatny.  Sernik Zebra

15 maja 2023

Makaron domowy do sosu

 Makaron domowy, ale taki do sosów, grube wstążki, bardzo smaczny. Przepis na dwie porcje, więc łatwo można zwiększyć ilość, tak aby wystarczyła dla całej rodziny. Makaron jest krojony nie nożem, a radełkiem takim jak do faworków, wygląda apetycznie. Przepis prosty, każdy kto ma ochotę może taki zrobić, potrzebny tylko wałek i radełko.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże jajko, lub 2 małe
  • 1/3 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
  • sól do gotowania makaronu



Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić w środku dołek. Jajko wbić do szklanki, dodać trochę soli i widelcem rozmieszać  je, a następnie wlać do mąki w przygotowany dołek. Za pomocą widelca mieszać jajko z mąką, gdy ciasto zrobi się gęste odłożyć widelec i wyrabiać dłońmi, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Jeśli ciasto jest za twarde można dolać odrobinę wody, zależy to od wielkości jajka, lub dodać jeszcze żółtko. Ciasto na makaron jest sprężyste, podzielić je na pół i rozwałkować z każdej porcji placek, lekko podsypując mąką. Zostawić na kilka minut, aby ciasto trochę się podsuszyło i odpoczęło. Każdy placek pokroić na płaty 12-15 centymetrowe, takie jaki długi chcemy makaron, a następnie za pomocą radełka pokroić na centymetrowe paski. W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać makaron, tak aby woda nie przestała się gotować. Makaron domowy gotuje się bardzo szybko, tak od wypłynięcia 3 minuty. Gotowy makaron odcedzić i przelać zimną wodą.

13 maja 2023

Udko z kaczki

 Udka z kaczki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, zarówno na zwykły dzień jak i na święta. Ja przygotowałam udka nie pieczone, a smażone na patelni. Mięso z kaczki jest bardzo smaczne, udka przygotowane z tego przepisu są soczyste, delikatne, rozpływają się w ustach,  a przepis dosyć prosty.



Składniki:

  • 4 udka kacze
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kacze udka umyć i osuszyć. Patelnię teflonową rozgrzać i położyć udka skórą do dołu, smażyć do zrumienienia mięsa, następnie przekręcić i obsmażyć z drugiej strony, z mięsa wytopi się tłuszcz. Udka posypać po wierzchu majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Mięso polać winem i zagotować, dodać miód i zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć szczelnie mięso i dusić wolno. Jeśli mięso będą jadły dzieci, to zamiast wina, dodajemy ocet jabłkowy. Kacze nogi puszczą sok, jeśli wyparuje, możemy uzupełnić go dolewając trochę wody. Mięso dusimy, aż będzie miękkie, około półtorej godziny, ale trzeba sprawdzać już po godzinie co jakiś czas, gdyż czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec odkrywamy patelnię i chwilę smażymy mięso, aby skórka była chrupiąca. Kacze udka podajemy z ziemniakami, u mnie ziemniaki smażone i szparagi. Ziemniaki smażone po francusku

11 maja 2023

Napoleonka na krakersach

 Napoleonka to znakomite ciasto bez pieczenia z pysznym, budyniowym kremem, zawsze się udaje. Słodka masa budyniowa idealnie komponuje się ze słonymi krakersami. Idealne ciasto na każdą okazję, ja częściej robię je w ciepłe dni, gdyż nie wymaga pieczenia i bardzo szybko się robi. Napoleonka jest też wyjątkowo tanim ciastem.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 800 ml mleka
  • 80 gramów masła
  • 180 gramów Krakersów
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:

Przygotować formę do napoleonki 25x35 centymetrów, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na dnie ułożyć połowę krakersów. Jajka rozbić do kubka, następnie wlać do rondla, roztrzepać, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszając trzepaczką dolewać po trochu mleko. Gdy masa będzie idealnie gładka, nie może być grudek, całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa się zagotuje, zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy cały czas mieszając 1-2 minuty. Wyłączyć grzanie i dodać masło, wymieszać. Gotowy krem do napoleonki wyłożyć na przygotowane krakersy, całość wyrównać i ułożyć na wierzchu pozostałe krakersy. Napoleonkę pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać po wierzchu cukrem pudrem.

9 maja 2023

Bananowy deser

 Bananowy deser, nie za słodki, na bazie budyniu, to pyszne zakończenie obiadu. Taki deser z chęcią zjedzą wszyscy i dorośli i dzieci. Deser bardzo prosty, a jednocześnie pasuje zarówno na większe uroczystości, jak i na co dzień. Przygotowanie deseru trwa bardzo krótko, można zrobić go wcześniej i wstawić do lodówki.



Składniki:

  • 2 średnie banany(450 gramów)
  • 1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 małe kawałki czekolady gorzkiej



Wykonanie:

Banany obrać, połowę jednego zostawić, a pozostałe pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Do bananów dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, jeśli banany bardzo słodkie można dać łyżeczkę, oraz mleko. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Garnek postawić na kuchni i podgrzewać, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły nam się kluchy, aż masa bananowa zgęstnieje. Gęstą masę wlewamy do przygotowanych  pucharków, lub miseczek deserowych. Płatki migdałowe chwilę podprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Śmietankę  słodką lekko podgrzać razem z czekoladą cały czas mieszając, powstanie nam czekoladowa polewa. Na wierzchu deseru ułożyć po dwa plasterki banana, polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Deser bananowy podawać gdy wystygnie.

6 maja 2023

Tureckie bułeczki z sezamem Simit

 Bułeczki z sezamem Simit, pyszne, pewnie najlepsze są wykonane w Turcji, ale można zrobić je w domu. Próbowałam różnych przepisów, a ten jest od  Polki mieszkającej w Turcji, najbardziej mi odpowiadał. Bułeczki są pyszne z chrupiącą, twardą skórką i puszyste, miękkie w środku, lekko słodkie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale zachowują świeżość do trzech dni. Można jeść je jako kanapkę, ale nam smakują takie bez niczego.





Składniki:

  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 szklanka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron


Sos:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 150 gramów sezamu


Wykonanie:

Mąkę przesiać. Do miski wlać ciepłą wodę, letnie mleko, cukier, rozkruszone drożdże, oliwę, dwie szklanki mąki i wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Miskę przykryć ściereczką i zostawić, aby ciasto urosło. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, ocet i wyrabiać ręką dosypując po trochu pozostałą mąkę. Ciasto dobrze wyrobione odchodzi od miski, wtedy należy przykryć ściereczką i zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, tzn. uderzyć kilka razy ręką, aby pozbyć się gazów, wyłożyć na blat i chwilę wyrobić. Ciasto podzielić na osiem, lub dziesięć części, z każdej zrobić małą bułeczkę i jeszcze zostawić na 15 minut. Z ciasta toczyć cienkie wałeczki długości co najmniej 60 cm. Wałeczek złożyć na pół i skręcić delikatnie dookoła, aby powstał świderek. Złączyć końce, aby powstał taki obwarzanek, ułożyć na stolnicy posypanej mąką i zostawić przykryte, aby wyrosły na około 30 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować sos: wodę wymieszać z miodem. Każdą bułeczkę zanurzyć z obu stron w sosie i obtoczyć z obu stron w sezamie, a następnie układać na formie. Piekarnik nagrzać góra-dół do 200 stopni i piec Smity przez 23-25 minut do ładnego zrumienienia.

3 maja 2023

Szpinak ze śmietaną

 Szpinak to smaczna, szybka i zdrowa przystawka do obiadu, ale też wyśmienicie smakuje z makaronem. Smak smażonego szpinaku znakomicie podkreśla czosnek, bez którego nie może się obejść,  śmietana zaś dodaje delikatności, a danie jest bardziej kremowe. Nie każdy lubi szpinak, ale w tej postaci jest bardzo smaczny.



Składniki:

  • 250 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona


Wykonanie:

Szpinak najlepiej świeży, ale może być też mrożony,  tylko trzeba go wcześniej rozmrozić, przebrać, odrzucić grubsze ogonki, umyć i odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i dodać szpinak, smażyć i mieszać cały czas, aż zmniejszy swoją ilość i wyparuje wytworzony sos, około 2-3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Smażyć jeszcze chwilę, dodać śmietankę i wymieszać, dusić całość 2-3 minuty, aż powstanie aksamitny sos, a śmietanka odparuje. Nie ma potrzeby dodawania mąki do szpinaku, śmietanka nam go zagęści. Taki szpinak podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. 

1 maja 2023

Ziemniaki smażone po francusku

 Ziemniaki smażone po francusku są pysznym dodatkiem do mięsa, ryby, ale też mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki są najpierw obgotowane, a następnie smażone na niewielkiej ilości oleju, tak że nie są nasiąknięte tłuszczem. Są pyszne, z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Przepis jest dosyć prosty, a ziemniaki lepsze niż frytki.



Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, osolić do smaki i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować nie dłużej niż8- 10 minut, powinny być lekko twardawe. Odlać wodę i zostawić, aby ostygły. Młodych ziemniaków można nie obierać tylko ugotować je w całości. Wystudzone ziemniaki pokroić w plastry grubości 5-7 milimetrów. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć ziemniaki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką. Gdy ziemniaki ładnie się zrumienią, dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć, Usmażone ziemniaki przełożyć na chwilę na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły. Podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Ta potrawa lepiej się udaje wtedy, gdy ziemniaki nie są zbyt miękkie, raczej powinny dochodzić w czasie smażenia na patelni.