Trufle na bazie mielonych herbatników, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Idealnie nadają się na wszelkie imprezy dla dzieci i dla dorosłych. Przepis z lat siedemdziesiątych, wtedy trzeba było sobie radzić, dlatego powstawały takie nieskomplikowane przepisy. Trufle możemy robić razem z dziećmi i wspólnie miło spędzić czas.
Składniki:
- 2 paczki herbatników( 200 gramów)
- 3 żółtka
- 1 łyżka dżemu
- 100 gramów masła
- 4 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- olejek rumowy
- 50 gramów mielonych orzechów
- 2 -3 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Herbatniki zmielić, lub przy pomocy wałka do ciasta rozkruszyć je drobno. Żółtka, utrzeć z cukrem i z masłem, które powinno być miękkie, nie prosto z lodówki i dodać cukier waniliowy. Całe jajka przed użyciem należy sparzyć, ale to chyba każdy tak robi ze względu na salmonellę. Do utartej masy dodać zmielone herbatniki, zmielone orzechy, olejek rumowy, dżem i wszystko wymieszać. Z masy formować trufle wielkości orzecha włoskiego i tu mogą pomagać nam dzieci. Masa na trufle może wydawać nam się rzadka, ale zgęstnieje w lodówce. Każdą truflę obtoczyć w wiórkach kokosowych, ułożyć na tacy i wstawić do schłodzenia do lodówki. Trufle można obtoczyć też w mielonych orzechach, polać polewą czekoladową, czy posypać kakao. Z przepisu tego wyszło 20 trufli.
O!!! Pamiętam jak je robiłam jak syn był mały. dziękuje za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuń