Syrop z mniszka lekarskiego jest nie tylko zdrowy, ale też i bardzo smaczny. Naturalny lek polecany na pierwsze oznaki przeziębienia, łagodzi bóle gardła i od kaszlu. Możemy go przygotować w łatwy sposób i mieć zapas na zimę, a razie potrzeby wykorzystać. Syrop dodajemy do herbaty, lub pijemy tak jak syropy od kaszlu.
Składniki:
- 400 kwiatów mniszka
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
- 1 litr wody
Wykonanie:
Kwiaty z mniszka rozwinięte, same główki bez zielonych łodyżek zbieramy najlepiej w południe w słoneczny dzień, na łąkach, czy miejscach oddalonych od dróg. Kwiaty zebrane układamy na białym arkuszu papieru i zostawiamy, aby wszelkie małe stworzenia mogły wyjść z nich. Kwiaty mniszka przekładamy do garnka zalewamy je litrem wody, dodajemy dobrze wymytą i pokrojoną w kostkę razem ze skórą jedną cytrynę. Całość doprowadzić do wrzenia i wolno gotować pod przykryciem około pół godziny. Zostawiamy wszystko na 24 godziny, a następnie przelewamy przez gęste sitko, a pozostałe kwiaty wyciskamy dokładnie przez gazę. Do garnka dodajemy cukier i wolno gotujemy bez przykrycia 2,5 do 3 godzin. Jeśli chcemy mieć gęsty syrop to należy gotować dłużej. Cytrynę wymyć dokładnie, wycisnąć sok i dodać do syropu, zagotować. Czyste słoiki wyparzyć, wlewać wrzący syrop, zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić aby ostygły. Zimny syrop z mniszka wynieść w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz