Polędwiczka wieprzowa duszona w sosie własnym to pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka to bardzo delikatne mięso, ale też bardzo smaczne, można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z kopytkami, czy z kaszą. Nie wymaga też ona wielogodzinnego gotowania, tak że takie danie przygotujemy dosyć szybko.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- pieprz
- sól
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową umyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki, posypać pieprzem, dodać oliwę, wymieszać i schować do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, u mnie smalec i na gorącym tłuszczu smażyć polędwiczki po minucie z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli dodać polędwiczki i zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem 40-45 minut. W razie potrzeby, gdy sos wyparuje, dolać jeszcze wody. Sos możemy zagęścić jeszcze mąką, ale ja podaję taki naturalny. Polędwiczki duszone to pyszne, sycące danie, które sprawdzi się także na różne uroczystości.
Uwielbiam polędwiczki, często robię w sosie musztardowym :)
OdpowiedzUsuń