Początek jesieni

22 kwietnia 2023

Pierś z kaczki z patelni

 Pierś z kaczki to prosty przepis na pyszny obiad, lub na uroczystą kolację. Ważna jest dobra jakość mięsa, kaczka najlepsza jest tzw. wiejska, czyli hodowana na wolnym wybiegu. Moja kaczka właśnie taka była. Pierś z kaczki z tego przepisu jest delikatna, soczysta i pyszna. Można podać ją na ciepło, ale sprawdzi się też na zimno, pokrojona w plastry jako dodatek do sałatki.



Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pierś z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć delikatnie skórę, nie przecinając mięsa, w ukośną kratkę. Patelnię rozgrzać i położyć mięso skórą do dołu i na dużym grzaniu i smażyć do ładnego zrumienienia, a także wytopienia tłuszczu. Następnie pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Pierś układamy skórą do góry, zalewamy winem, zmniejszamy grzanie do minimum, delikatnie solimy, dodajemy pozostałe przyprawy: majeranek, pieprz i paprykę, szczelnie przykrywamy i dusimy około godziny, zależy to od wielości mięsa. W czasie duszenia można pierś podlać wodą, jeśli sos wyparuje. Gotową pierś z kaczki kroimy na ukośne plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami, z gruszkami w occie, buraczkami, a do tego ziemniaki, czy kluski śląskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz