Kotlety mielone drobiowe, zwane też kotletami pożarskimi, to pyszne delikatne danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Mięso mielone drobiowe można kupić bez problemu, ja jednak sama mielę przez maszynkę mięso przeważnie obrane z udek. Kotlety robi się bardzo szybko, są soczyste, ale delikatniejsze niż wieprzowe, podane z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub gotowanych warzyw stanowią przepyszne danie główne.
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól
- bułka tarta
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na złoto na maśle, lub oleju. Mięso zmielić razem z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką. Do masy mięsnej dodać jajko, musztardę, sól i pieprz i wyrobić. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę tartej bułki. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować kotlety podłużne, lub okrągłe. Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor, zmniejszyć grzanie i dosmażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, najlepsze są prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz