Drożdżówki😋 to pyszne bułeczki nadziewane musem jabłkowym, miękkie, puszyste i nie za słodkie. Mus jabłkowy robię sama, zawsze jesienią i mam gotowy w słoikach. Zamiast musu można dodać starte na tarce o dużych otworach jabłka. Takie bułeczki chętnie zje każdy, dobre są też na drugi dzień. Ciasto na drożdżówki można wyrobić w mikserze planetarnym, chociaż ręcznie też szybko się wyrabia.
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50 gramów świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 60 gramów roztopionego masła
- 1/2 słoika musu jabłkowego
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleko, aż ciasto się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, tylko letnie dodać do ciasta i wyrabiać, aż ciasto drożdżowe będzie pulchne, pełne pęcherzyków powietrza, oraz będzie odchodzić od ręki i od miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Dłonie lekko natłuścić i nabierać porcję ciasta, zrobić placuszek, na środku dodać łyżkę musu jabłkowego i zlepić, formując bułkę. Bułeczki układać
na formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub posypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosły. Wyrośnięte drożdżówki posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki około 20 minut do ładnego zrumienienia, czas pieczenia zależy od piekarnika.
Ile buleczek upieklaoani z tej porcji maki ?
OdpowiedzUsuńMnie wyszło 18 bułeczek.
Usuń