Bananowe placuszki są pyszne, szybkie i uwielbiają je nie tylko dzieci. Jest to przede wszystkim zdrowsza wersja placków, bez cukru, gdyż banan jest wystarczająco słodki, nie ma potrzeby posypywania ich cukrem pudrem po wierzchu. Bananowe placuszki sprawdzą się idealnie na śniadanie, czy podwieczorek.
Składniki:
- 1 duży banan( mój ważył 300 gramów)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Banan musi być dojrzały, jeśli jest mniejszy należy wziąć dwa, obrać i pokroić na plasterki, a następnie widelcem zmiażdżyć na gładki mus. Do musu bananowego dodać jajko, mleko, olej i trzepaczką wszystko wymieszać. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Gdy masa się połączy dodajemy cynamon, możemy go pominąć jeśli nie lubimy. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć na średnim grzaniu placuszki bananowe po 2-3 minuty z jednej strony, potem delikatnie je odwrócić i dosmażyć, druga strona smaży się krócej około minuty. Grzanie nie może być duże, gdyż placki szybko nam się zrumienią, a nie usmażą. Gotowe placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby trochę obciekły z tłuszczu i podawać. Bananowe placuszki są słodkie, możemy podać je same, lub polać odrobiną miodu, dodać jakieś owoce. Z porcji tej wyszło 18 bananowych placuszków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz