Początek jesieni

5 kwietnia 2023

Babka wielkanocna

 W moim rodzinnym domu to już tradycja, że na wielkanocnym stole musiała być babka drożdżowa.  Ja jednak zawsze robię babkę wielkanocną ucieraną, jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Dodaję do niej rodzynki, ale pyszna też jest sama. Babkę można przygotować ucierając ją ręcznie, lub przy użyciu miksera.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 gramów rodzynek
  • 250 gramów margaryny, lub masła

Lukier:

  • 3 łyżki czubate cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Margarynę lekko podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odcedzić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić trzepaczką, lub mikserem na puszystą masę. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodawać po trochu do ubitych jajek z cukrem i ubijać na gładką masę. Do ciasta dodać rozpuszczoną margarynę, aromat cytrynowy i ocet, wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać rodzynki. Formę do babki dokładnie wysmarować tłuszczem, a następnie wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy się upiekła. Jeszcze ciepłą babkę wyjąć delikatnie z formy. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać odrobinę przegotowanej wody jeśli jest za gęsty, lub cukru pudru jeśli chcemy aby był gęsty. Babkę polać po wierzchu lukrem, można posypać wiórkami kokosowymi, lub kolorową posypką. Babka pyszna też jest posypana tylko cukrem pudrem.

4 komentarze: