Masło klarowane jest dosyć drogie, dlatego lepiej zrobić je sobie. Takie masło może stać długo, nawet bez lodówki. Masło klarowane to czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur 250 stopni C. Takie masło sprawdza się nie tylko do smażenia, można nim smarować chleb. Masło klarowane ma delikatny, lekko słodki i orzechowy posmak, dodaje aromatu potrawom.
Składniki:
- 400 gramów masła 82% nie solonego
- patelnia, lub garnek z grubym dnem
Wykonanie:
Masło klarujemy na najmniejszej mocy palnika. Dwie kostki masła pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na patelnię z grubym dnem, smażyć na najmniejszej mocy. Na wierzchu tworzy się biała piana, którą trzeba zbierać łyżką szumówką. Zbieramy cały czas, dopóki piana będzie. Klarowanie masła trwało 40 minut, ale czas klarowania może być różny, ważne aby było czyste. Klarowane masło trzeba delikatnie zlać do naczynia, aby nie dostały się ścięte na dnie białe osady. Najlepiej masło przelać przez gęste sitko, lub gazę. Zostawić w słoiku aby ostygło, zimne zakręcić nakrętką i schować do lodówki. Z porcji tej wyszło 300 gramów klarowanego masła.