Ser jest bardzo delikatny, pyszny, trudno go porównać do jakiegoś sera ze sklepu. Przepis jest bardzo prosty, dla każdego kto ma ochotę go spróbować. Składniki tylko trzy: jajka, mleko i jogurt, oraz sól. Całe przygotowanie sera trwa tyle co zagotowanie mleka, a potem tylko ser musi obcieknąć i postać w lodówce, aż stężeje.
Wykonanie:
Mleko nie może być UHT, tylko zwykłe w butelkach, najlepiej 3,2%, ale z 2% też wyjdzie. Do większego garnka wlać mleko i zagotować. W tym czasie jajka wbić do miseczki, dodać jogurt i sól i wszystko wymieszać trzepaczką, lub widelcem, aby jajka połączyły się z jogurtem, nie trzeba ubijać. Gdy mleko zaczyna kipieć, wlać jajka z jogurtem i delikatnie wymieszać, podgrzewać około pięć minut na wolnym grzaniu. Sitko wyłożyć gazą, a jeśli jest bardzo gęste nie trzeba gazy i postawić na większym garnku. Gdy ser się zsiądzie, wylać całość na sitko. Poczekać, aż serwatka się odsączy. Ser przełożyć najlepiej do naczynia z dziurkami na dnie (można przekuć pojemnik po maśle roślinnym, lub serze), lub zostawić na sitku i przykryć talerzykiem, a następnie obciążyć, można postawić słoik z wodą. Ser wstawić do lodówki na 3 godziny, a potem można już próbować. Ser jest delikatny, ale ładnie się kroi a porcji tej wyszło 680 gramów sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz