Racuchy z jabłkami taka miłe wspomnienie z dzieciństwa, smażone przez moją mamę, pachniały w całym domu, a smakowały wybornie. Przepis bardzo prosty i szybki, ciasto na racuchy nie musi rosnąć, bardzo łatwo się je wyrabia, są pulchne, delikatne i można przygotować je w każdej chwili, czy to na śniadanie, podwieczorek, lub kolację.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka nie pełna mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 2 jabłka (300 gramów)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, mogą też być cienkie plasterki. Do miski przesiać szklankę mąki, dodać jajko, cukier, mleko, sodę zalać octem i dodać, wszystko wymieszać łyżką, lub trzepaczką, tak aby nie było grudek. Dodatek octu sprawi, że soda nie będzie wyczuwalna w smaku, a racuszki w czasie smażenia nie będą piły tłuszczu dużo. Do ciasta dodać jabłka i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na niedużym grzaniu z obu stron około dwóch minut, do ładnego zrumienienia. Racuchy gdy będzie za gorący olej spalą nam się od razu, dlatego trzeba uważać i smażyć raczej na średnim palniku. Usmażone racuszki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, lekko odsączyć i podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. Z porcji tej wyszło 24 racuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz