3 marca 2023

Racuchy z jabłkami

 Racuchy z jabłkami taka miłe wspomnienie z dzieciństwa, smażone przez moją mamę, pachniały w całym domu, a smakowały wybornie. Przepis bardzo prosty i szybki, ciasto na racuchy nie musi rosnąć, bardzo łatwo się je wyrabia, są pulchne, delikatne i można przygotować je w każdej chwili, czy to na śniadanie, podwieczorek, lub kolację.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka nie pełna mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 jabłka (300 gramów)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania





Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, mogą też być cienkie plasterki. Do miski przesiać szklankę mąki, dodać jajko, cukier, mleko, sodę zalać octem i dodać, wszystko wymieszać łyżką, lub trzepaczką, tak aby nie było grudek. Dodatek octu sprawi, że soda nie będzie wyczuwalna w smaku, a racuszki w czasie smażenia nie będą piły tłuszczu dużo.   Do ciasta dodać jabłka i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na niedużym grzaniu z obu stron około dwóch minut, do ładnego zrumienienia. Racuchy gdy będzie za gorący olej spalą nam się od razu, dlatego trzeba uważać i smażyć raczej na średnim palniku. Usmażone racuszki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, lekko odsączyć i podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. Z porcji tej wyszło 24 racuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz