Początek jesieni

2 marca 2023

Pomidorowa

 Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup moich bliskich. W sezonie robią ją ze świeżych pomidorów, a zimą mam własnoręcznie zrobiony przecier. Przecier robię z pomidorów z własnej cieplarni, w słoikach półlitrowych. Najlepsza jest z makaronem przygotowanym własnoręcznie, mój przepis Makaron domowy krajanka






Składniki:

  • 1,5 litra rosołu u mnie wołowy
  • 0,5 litra gęstego przecieru pomidorowego domowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • makaron

Wykonanie:

Ta zupa pomidorowa jest bardzo szybka, rosół był gotowany wolno z dużą ilością warzyw, tak więc wywar jest gotowy. Najpierw robię makaron domowy, kroją go grubszy, bo taki lubimy, ale może być makaron gotowy, lub ryż. Rosół zagotować, dodać przecier pomidorowy do smaku, mój jest dosyć gęsty, wystarcza słoik półlitrowy, wszystko doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodawać po trochu gorącej zupy, mieszać i całość dodać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kozieradką i dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron polać zupą. Zupę można zaprawić też mąką, jeśli lubimy gęstą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz