Miodownik to pyszne ciasto z kremem na bazie kaszy manny, można zrobić go wcześniej, gdyż nie traci nic na swoim smaku, a wręcz zyskuje, robi się miękkie. Przepis jest stary, taki jak kiedyś robiono. Blady ciasta miodowego przełożone są kremem, bez dodatku kajmaku, czy marmolady. Ciasto jest pyszne, miękkie, dobrze się kroi, takie na każdą okazję.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów masła
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 kostka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżeczki wody
- 4 kawałki czekolady
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę przesiać wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Dodać jajka, miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Jeśli miód jest twardy to lekko go podgrzać. Ciasto na Miodownik jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, nie wałkować, tylko wyrównać ręką, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta miodowego. Następnie ciasto schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra-dół przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.
Krem:
Kaszę manną zalać szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotować i na wrzące mleko wlać kaszę z mlekiem i mieszając gotować, aż kasza zgęstnieje. Kaszę przykryć i zostawić, aby wystygła. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na pianę i dodawać po trochu zimną kaszę manną, cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny do kremu i wymieszać. Krem podzielić na pół i jedną połową posmarować pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem, następnie posmarować pozostałym kremem i przykryć ciastem. Blaty ciasta lekko docisnąć. Przygotować polewę, tzn. wszystkie składniki polewy podgrzać cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gęsta polewa czekoladowa i polać po wierzchu miodownik. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami, lub wiórkami kokosowymi.
Na kostkę masła czyli 25 dkg + kasza manna tylko pół szklanki cukru???
OdpowiedzUsuńTo bardzo za mało cukru, smak nijaki i słabo z trwałością.
Kostka masła to 200 gramów tłuszczu, ciasto jest słodkie, tak że krem jest wystarczająco słodki, wystarczy spróbować ale jeśli woli się słodszy, można dosłodzić tyle ile się chce.
UsuńWg mnie,ta ilość masy jest niewystarczajaca ,trzeba zrobić z podwójnej porcji.
OdpowiedzUsuńWidać na zdjęciu ile jest kremu, dla mnie jest wystarczająca, jeśli się lubi dużo kremu, trzeba podwoić porcję.
UsuńDaje jeszcze mniej cukru, każdy lubi inaczej
UsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńA szklanka mąki ma ile gram ?
OdpowiedzUsuńSzklanka 180 gramów.
UsuńPYSZNE ciasto ja robię słodszą masę ale każdy blat ciasta po upieczeniu smaruje kwaśnym powidłem lub dżemem . Wtedy jest w smaku taka różnica słodko- kwaśna . Polecam
OdpowiedzUsuń