Początek jesieni

13 marca 2023

Krupnik na żołądkach drobiowych

 Krupnik, prosta tradycyjna polska zupa, dosyć gęsta, a ugotowana na żołądkach drobiowych, u mnie z kaczki, jest sycąca i pożywna. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, nawet dzieci, gdyż jest bardzo smaczna. Tradycyjny krupnik gotowany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ale też może być pęczak z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny.



Składniki:

  • 700 gramów żołądków drobiowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • zielona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Żołądki umyć dokładnie, jeśli duże przekroić na połowę, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około godziny. Do zupy dodać obraną i umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę należy zalać zimną wodą i opłukać, zmienić wodę i znowu opłukać, aż woda będzie czysta. Gdy żołądki są już prawie miękkie dodać do krupniku kaszę i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy, jeśli zupa jest za gęsta można dolać gorącej wody. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie, doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem, a na koniec posypać zieloną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz