Krupnik, prosta tradycyjna polska zupa, dosyć gęsta, a ugotowana na żołądkach drobiowych, u mnie z kaczki, jest sycąca i pożywna. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, nawet dzieci, gdyż jest bardzo smaczna. Tradycyjny krupnik gotowany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ale też może być pęczak z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny.
Składniki:
- 700 gramów żołądków drobiowych
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 5 ziemniaków
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- zielona natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Żołądki umyć dokładnie, jeśli duże przekroić na połowę, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około godziny. Do zupy dodać obraną i umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę należy zalać zimną wodą i opłukać, zmienić wodę i znowu opłukać, aż woda będzie czysta. Gdy żołądki są już prawie miękkie dodać do krupniku kaszę i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy, jeśli zupa jest za gęsta można dolać gorącej wody. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie, doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem, a na koniec posypać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz