Początek jesieni

18 marca 2023

Gulasz z żołądków drobiowych

 Gulasz z żołądków drobiowych kaczych, indyczych, czy kurzych, to tradycyjne danie kuchni polskiej, kiedyś przyrządzane bardzo często, a w dodatku dosyć tanie. Gulasz jest bardzo smaczny, można podać go z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, czy z kopytkami

.


Składniki:

  • 1 kg żołądków kaczych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz: olej lub smalec


Wykonanie:

Żołądki kacze oczyścić, umyć włożyć do garnka, dodać obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler. Całość zalać zimną wodą tak, aby żołądki były przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem, aż żołądki będą miękkie. Trochę to trwa, gdyż żołądki dosyć długo się gotują. Miękkie żołądki wyjąć z wywaru, pokroić je na mniejsze części, można też pokroić je wcześniej przed gotowaniem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w piórka cebulę i mieszają lekko ją przesmażyć. Gdy cebula zmięknie i zrobi się złocista dodać mąkę i mieszając zrumienić ją, zrobić tzw. złotą zasmażkę, dolać wywaru z żołądków i wszystko mieszając zagotować. Do sosu włożyć pokrojone żołądki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem, gulasz powinien być pikantny, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 10-15 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, można jeszcze zaprawić go mąką.

1 komentarz: