Gulasz z żołądków drobiowych kaczych, indyczych, czy kurzych, to tradycyjne danie kuchni polskiej, kiedyś przyrządzane bardzo często, a w dodatku dosyć tanie. Gulasz jest bardzo smaczny, można podać go z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, czy z kopytkami
.
Składniki:
- 1 kg żołądków kaczych
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- tłuszcz: olej lub smalec
Żołądki kacze oczyścić, umyć włożyć do garnka, dodać obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler. Całość zalać zimną wodą tak, aby żołądki były przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem, aż żołądki będą miękkie. Trochę to trwa, gdyż żołądki dosyć długo się gotują. Miękkie żołądki wyjąć z wywaru, pokroić je na mniejsze części, można też pokroić je wcześniej przed gotowaniem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w piórka cebulę i mieszają lekko ją przesmażyć. Gdy cebula zmięknie i zrobi się złocista dodać mąkę i mieszając zrumienić ją, zrobić tzw. złotą zasmażkę, dolać wywaru z żołądków i wszystko mieszając zagotować. Do sosu włożyć pokrojone żołądki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem, gulasz powinien być pikantny, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 10-15 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, można jeszcze zaprawić go mąką.
Tyle tu pyszności:):
OdpowiedzUsuń